Умуват за по-високи цени на винетките

Умуват за по-високи цени на винетките | StandartNews.com

От 2017 г. е-стикери сменят хартиените, автобуси и камиони ще плащат тол такси

Сметки за по-високи цени на винетките правят експерти. Цената на стикерите не е променяна през последните 5 години, а събраните средства от продажбата им не стигат за ремонт, поддръжка и строителство на пътищата у нас. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред Нова телевизия. От думите й не стана ясно дали стикерите ще са с нова цена още от следващата година или от 2017 г., когато страната ни трябва да смени хартиените винетки с електрони и да въведе тол такси.

До края на годината трябва да е готов докладът на Световната банка, от който да стане ясно кой е най-добрият вариант, заяви шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. От анализа ще стане ясно и каква е най-подходящата цена, която ще трябва да плащат шофьорите за километър магистрала. Все още не е уточнено и за коя категория пътища ще е валидна новата система.

Ясно е обаче, че водачите на леки коли ще плащат електронни винетки, а тол системата ще е валидна за автобуси и камиони.
Павлова обясни, че за довършване на магистрала "Струма" през октомври ще остане единствено отсечката през Кресненското дефиле. Трябва да бъде направен анализ дали да се промени скъпото трасе с един тунел и да се замени с път с повече малки виадукти и тунели. Ще е нужен и ОВОС за втория вариант на изграждане, обясни министър Павлова.

Надявам се до 2023 година да бъде готова цялата магистрала от София до Кулата, това е крайният ни срок, допълни тя. До две години трябва да са готови и нови 60 км от магистрала "Хемус" между Ябланица и Белокопитово. Пътният възел Белокопитово е прекрасен и удобен, но у нас всички разбират от футбол и пътища, заяви още Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай