Ученици яхват магаре на лагер в Балкана

Ученици яхват магаре на лагер в Балкана | StandartNews.com

Тайни пътеки водят младежите до класната стая под открито небе

Хлапета пасат кози на еколагер в Очин дол

Разходка с магаре или паша с козите на село. Това са само малка част от атракциите, с които единственият по рода си еколагер в Северозапада ще привлича младежи от цялата страна и чужбина. Тийнейджърите ще се потопят в селския бит и култура на планинското село Очин дол. Китното населено място се намира на няколко километра от Искърския пролом. Мине ли човек през него, остава влюбен в красивата му природа за цял живот, разказват местните. Това е и една от причините дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" да създаде еколагер в него. Той се намира в сградата на старо и запустяло училище. От дирекцията кандидатстват по европейски проект и с 200 000 лв. превръщат старото школо в чудесно място за почивка сред природата. Населението в селото е предимно от възрастни хора. В Очин дол

има само
един младеж

който живее със стотина души, предимно пенсионери. Последната сватба била през 80-те години. Местните се надяват, че след откриването на лагера красивото селце ще живне отново.

"Един от основните ни приоритети е да научим децата да живеят екологично. Базата в Очин дол е прекрасно място за това. Имаме подготвени обучителни програми, които са съобразени с възрастта на посетителите - за по-малки деца и за по-големи ученици. Постарали сме се всичко да бъде изключително атрактивно за младите", разказва експертът от "Врачански Балкан" Оля Генова.

За еколагера научават и в Германия, откъдето ще пристигне група през април. Преподаватели от цялата страна вече правят запитвания за почивка в базата. Най-голям е интересът сред столичните училища. Едно от нещата, с които ще се запознаят учениците по време на престоя си в еколагера, е начинът на живот на село. Идеята на домакините е

да покажат
местните практики

и традиции. По време на престоя си децата ще се запознаят с всичко онова, което е характерно за селския живот.
Еколагерът може да посреща не само ученически групи. От природен парк "Врачански Балкан" се надяват на туристически групи от чужбина, които да посетят селото. Атракциите като разходка с магаре и паша с козите ще бъдат предлагани и на чужденците. Табло в центъра на селото пък ще показва в коя къща какво се произвежда.

"Има хора, които правят вкусно домашно сирене, други път затварят най-различни сладка и т.н. Идеята е хората, които идват, да могат да видят къде какво се предлага, за да си вземат директно от производителя", споделя Оля Генова.
На общоселски събрания ще се умуват новите идеи за еколагера. Някои баби ще се включат с показването на народни носии, други пък ще предлагат традиционна кухня на посетителите. Който от младежите прояви интерес да облече народната носия, ще има тази възможност.

Еколагерът ще стане още по-атрактивен през следващите месеци, когато се очаква да бъде обновена и една от екопътеките, намиращи се в района. Преминавайки през няколко мостчета по нея, децата ще стигат до "класната стая" под открито небе. "Има

къщичка и
полянка с маси

и пейки, на която ще провеждаме част от уроците сред природата", разказват организаторите. Предвиждат се и други модернизации на базата. Една от идеите е да бъде направен палатков лагер и мултифункционално игрище за футбол, волейбол и баскетбол. "По време на еколагерите за ученици ще акцентираме на всичко, свързано с екологията. Ще събираме разделно боклуците, ще обясняваме на децата за биоразнообразието, за това колко е важна природата и всичко в нея", разказаха още организаторите.

Забележителностите, които могат да посетят туристите по време на престоя си в Очин дол, са историческият комплекс "Дядо Йоцо", Черепишкият манастир, скалният феномен Ритлите, Лакатнишките скали и туристическата пътека до заслон Ключ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай