Ученици се самонаказват за гавра с учителка (ОБЗОР)

Ученици се самонаказват за гавра с учителка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Десетокласниците от Стара Загора пишат обяснение "Моята роля в клипа"

Гавра с учител, заснета по време на час по английски в старозагорско училище, взриви социалните мрежи. Група от десетина момчета от 10 клас на Професионалната гимназия по механотехникума и транспорт "Никола Вапцаров" се забавляват, като се заяждат с преподавателката си. Нейните опити да овладее тийнейджърите са напълно неуспешни. Те говорят на висок глас и се пръскат с вода от пластмасови бутилки. Всичко това учениците заснемат с телефон и публикуват в социалните мрежи. Случаят става в час по английски език, а преподавателката се чувства обидена от поведението на десетокласниците и не може да разбере какво е предизвикало това поведение. Клипът вече е гледан хиляди пъти в интернет. Той буквално взриви социалните мрежи и предизвика възмущение.

"Моята роля в клипа". Такова писмено обяснение ще даде всеки един от учениците, които са участвали в скандалното видео. То ще бъде входирано в деловодството на училището, съобщи за "Стандарт" директорът на гимназията Лидия Иванова. Това са част от мерките, които ръководството на училището е взело днес на педагогическия съвет. В писменото обяснение всеки участник в клипа ще каже какви са му били мотивите за гаврата с учителката, както и с какво желае да бъде наказан. След това тези обяснения ще бъдат предоставени на комисията за борба с противообществените прояви към училището. Становището и ще бъде изпратено на едноименната комисия към общината. С него ще бъде запознат и психолог, какъвто в гимназията няма. Родителите на всички ученици от палавия десети клас

ще бъдат извикани на извънредна родителска среща

Те ще бъдат поканени и на педагогически съвет другата седмица, когато ще бъде решено с какво ще бъде наказан всеки от участниците в клипа. .
"Назначих проверка. Резултатите от нея ще бъдат ясни до Великден. Проверяват се и включително и документи в училището", заяви за "Стандарт" шефът на регионалния инспекторат на МОН Татяна Димитрова. Според запознати героите от клипа са извършили редица нарушения на правилника в Професионалната гимназия. Освен арогантното им поведение, те са използвали мобилни телефони по време на час, което е забранено в училището. Наказанията по правилник за вътрешния ред в училищата варират от забележка, дейности и труд в полза на школото до предупреждение за преместване или самото преместване в друго училище.
"Не смятам, че съм ги провокирала по някакъв начин. Правихме тест и просто някои не бяха доволни, защото смятаха, че на едната група е малко по-труден, но аз им обясних, че условията и на двата теста са еднакви", обясни учителката Павлина Колева. Директорът на училището Лидия Иванова заяви пред "Стандарт", че е изненадана. "Изобщо не мога да кажа, че това е поведение на тези ученици.

Аз лично съм изненадана от тях

тъй като ги познавам. Преподавала съм в 9 клас на една част от тях и не мога да си представя, че това са същите ученици, на които аз съм преподавала и знам тяхното поведение. Изключително лошо поведение и съм неприятно изненадана от това поведение, естествено те ще си понесат наказанието след решение на педагогически съвет", уточни Лидия Иванова.
Според директора на регионалния инспекторат на МОН Татяна Димитрова предстои да се установи дали учениците от клипа имат предишни наказания. "Агресия в българските училища има и това е проблем като за образователната система, така и за родителите.

Подобни случаи не са изолирани

затова е добре във всяко училище да има педагогически съветник, който да работи с проблемните деца", заяви още Димитрова. Според нея "ще бъдат предприети и допълни мерки за работа, разговори с класа. За съжаление, в училището няма педагогически съветник, но помощник директорът, директорът, класният ръководител ще проведат съответно разговори за поведението на учениците. Проблемът е и наш и на родителите и на учителите и като цяло на обществото, в което живеем, но ние не трябва да се предаваме и да се мъчим да коригираме това, което се случва. Затова са педагозите, затова е и училището, но аз споделих, че ще потърсим и подкрепата на семейството, защото тази подкрепа също е много важна. Ако се наложи с десетокласниците, ще започне работа и психолог", допълни Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай