Учените обясняват откъде тръгва модата на мегалитите

Моряци разпространяват древните съоръжения

Учените обясняват откъде тръгва модата на мегалитите | StandartNews.com

Учените обясняват откъде тръгва модата на мегалитите

Учените от Университета в Гьотеборг в Швеция установили, че за разпространението на мегалитни структури, които включват известния Стоунхендж, са допринесли моряците, според New Scientist.

През последните десетилетия има две основни теории за произхода на каменните конструкции, известни като мегалити. Някои учени смятат, че съоръженията се появяват едновременно и независимо едно от друго. Други се придържат към гледната точка, че мегалитите първоначално са били издигнати на едно място, а след това модата за тяхното строителство се е разпространила и на други територии.

Учените от Университета в Гьотеборг са привърженици на втората версия. Те открили, че традицията се е появила около 4500 г. пр. Хр. в северозападната част на Франция, а през следващите две хиляди години, благодарение на моряците, тя се е разпространила в страни близо до морските маршрути - в Средиземно море и по крайбрежието на Атлантическия океан. Освен това специалистите предполагат, че характерът на разпространението на мегалитите потвърждава, че мореплаването се е появило много по-рано, отколкото се е смятало досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай