Учени и бизнес пускат заедно нови продукти

Учени и бизнес пускат заедно нови продукти | StandartNews.com

Каква е държавната стратегия за подпомагане на качествено и иновативно производство, както и на експорта и какво иска бизнесът, за да вложи парите си в разширение на дейността си и нови проекти? Това е една от темите, които ще се обсъждат на осмата национална дискусия от кампанията на в. "Стандарт" "Да! На българската икономика". Тя ще се проведе на 25 април в "София хотел Балкан".

До месец "София тех парк" обявява условията за ползване на супермодерни лаборатории

Бизнес и учени ще работят съвместно в "София тех парк" за внедряване на нови разработки. В един от проектите микроорганизми под действието на ток произвеждат метан. Той се складира и се използва като гориво или отново за производство на ток, когато се налага. Съвсем скоро група учени и студенти от Техническия университет в София започват опити как от лабораторни условия да доведат процеса до индустриализация. "Едно от възможните приложения е във фотоволтаичните инсталации, където генерираната цяло лято излишна енергия може благодарение на специфичните микроорганизми да се превръща в метан и да се използва отново за получаване на енергия през зимния сезон", обясни Борис Киров, гл. асистент в Техническия университет в София.

Изследователската работа ще се извършва в Лабораторния комплекс на "София тех парк" - единственият по рода си високотехнологичен парк не само у нас, но и на Балканите. 11-те тематични лаборатории в комплекса вече са оборудвани с последна дума на техниката и до месец ще приемат първите изследователски екипи, които ще работят по конкретни проекти. Част от тях ще са поръчка директно от бизнеса.

Малко над 80 млн. лв. до момента са инвестирани в изграждането на "София тех парк". Парите са безвъзмездна помощ по ОП "Конкурентоспособност". Най-голямата инвестиция е в Лабораторния комплекс. В лабораторията за бързо прототипиране вече са инсталирани няколко 3D принтера, като единият от тях е уникален и изключително ценен за машиностроителната индустрия. Огромната машина позволява хибридна обработка на метали с изключителна точност и гладкост на повърхностите. България е втората страна в Европа, в която има подобен тип принтери, а в света са само 6. В момента машината се тества отново с помощта на учени от Техническия университет в София. Първият елемент, който се "отлива" е хидравличен разпределител за автомобилната индустрия. Физическият прототип ще послужи за започването на серийно производство. Засега учените не казват кой е дал поръчката, защото тепърва ще бъдат сключени първите съвместни проекти на бизнеса и изследователските екипи.

Ръководството на "София тех парк" демонстрира пред журналисти и работата на лабораторията по киберсигурност. В нея компютърни спецове от различни университети и компании ще може да тестват дали са устойчиви на заплахи системите за сигурност в индустрията, публичната администрация, частния бизнес. "В тази лаборатория ще се правят симулации на кибератаки и сертифициране на устройства и системи за сигурност", обясни д-р Георги Шарков, директор Европейския софтуерен институт. На територията на лабораторията е изграден и Фарадеев кафез, който блокира външни статични и нестатични електрически полета.

Биофармацевтичен комплекс с Ин витро лаборатория и лаборатория за екстракция на природни продукти и синтез на биоактивни съединения, лаборатории за високопроизводителни изчисления, по виртуална реалност, за изкуствен интелект и по микронанотехнологии са част от Лабораторния комплекс. "Интересът от страна на бизнеса в България и чужбина за съвместна работа по научноизследователска и развойна дейност на територията на "София тех парк" е много голям. Всяка фирма ще може да ползва инфраструктурата и експертизата на научните екипи и да прави своите разработки тук", заяви Елица Караджова, шеф на Лабораторния комплекс в "София тех парк". До месец ще бъдат обявени и условията за ползване на базата.

50 стартъпа искат да влязат в Инкубатора

50 стартиращи компании са заявили желание да влязат в Бизнес инкубатора на "София тех парк". Десетина вече работят там. Условието да бъдат одобрени е да са от една от следните сфери - ИТ, зелена енергия и природни науки като фармацевтика, биофармация, микробиология, биотех, здравеопазване. Също и 30% от дейността им да е насочена към научно-изследователска дейност. До края на годината в Инкубатора трябва да заработят около 30 компании. За период от 3 до 5 години те трябва да са готови с пазарната реализация на бизнес идеята си. След което компаниите трябва да напуснат Инкубатора и на тяхно място идват нови. Тук стартъпите получават различни услуги, които ще ги подпомогнат в началото - счетоводни, правни, маркетингови консултации и обучения.

До месец София тех парк трябва да избере и оператор на Инкубатора - компания, която ще прави подбора на фирмите в него и ще го управлява. Вече има заявен интерес от компании от Великобритания, Швеция и Франция с опит в управлението на подобни технологични паркове. Възможно е и да се направи консорциум от международни участници и български фирми, обясни Йолиан Иванов, изпълнителен директор на "София тех парк". Търси се инвеститор за детския музей, който също е част от "София тех парк".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай