Учени разработват голям проект за космически пътувания

Идеята е да се използва всякакъв вид метал като гориво

Учени разработват голям проект за космически пътувания | StandartNews.com

Учени във Великобритания работят над нов ракетен двигател.

Той  може да предостави възможност за "безкрайно" изследване на далечния космос, предаде Пи Ей мидия/ДПА, цитирано от БТА. 

Идеята е да се използва всякакъв вид метал като гориво.

Екипът от университета на Саутхемптън е на мнение, че метали, открити на комети и луни, могат да задвижват космически кораби до региони от Вселената, смятани преди за "недостижими", отбелязва Пи Ей мидия/ДПА.

"Изследването на далечния космос може вече да не се ограничава до научната фантастика, след като учените започнаха да тестват ракетен двигател, който обещава смело да стигне по-далеч от всякога", казва говорител на висшето училище.

Оттам допълват, че астроинженерите изпробват нова двигателна система, която може да задвижва космически кораби през звездите, използвайки като гориво всякакъв вид метал.

Според изследователите това означава, че кораб, оборудван с технологията, може да лети безкрайно, като зарежда резервоарите си с помощта на минерали, добити от астероиди или далечни луни, отбелязва Пи Ей мидия/ДПА.

Водещият учен д-р Минкван Ким обяснява, че космическите кораби разполагат с ограничени количества гориво поради огромните разходи и енергия, необходими за изстрелването.

Новите задвижващи устройства обаче могат да се захранват от всеки метал, който гори като желязо, алуминий или мед. Оборудваните с тях кораби могат да кацат на комети или луни, богати на тези минерали, където да съберат каквото им е необходимо, преди да излетят с пълен резервоар.

"Това може да открие огромни нови граници и да ускори разбирането ни за Вселената", казва Ким, цитиран от Пи Ей мидия/ДПА. 

Експертът, който е създал дизайн на плазмен двигател за ракетата "Фалкон 9" на компанията "Спейс Екс", изстреляна миналата година, отбеляза, че сега космическите кораби, след като напуснат земната атмосфера, се задвижват предимно от редки газови горива като ксенон или криптон, които захранват и сателитите "Старлинк". 

"Тази система би могла да ни помогне да изследваме нови планети, да търсим нов живот и да отидем там, където човешки крак не е стъпвал, което ще позволи безкрайни открития", убеден е д-р Ким, цитиран от Пи Ей мидия/ДПА.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай