Учени потвърдиха близнак на Земята

Проксима Кентавър Б е на 4,2 светлинни години от Слънцето

Учени потвърдиха близнак на Земята | StandartNews.com

Учени за първи път потвърдиха присъствието на Проксима Кентавър Б – открита през 2016-а планета, сходна на Земята, която е на 4,2 светлинни години от Слънцето. Тя обикаля около орбита в обитаемата зона на червеното джудже Проксима Кентавър – най-близката до Земята звезда след Слънцето и част от тройна звездна система.

Ново изследване показва, че Проксима Кентавър Б получава същото количество енергия от своята звезда – колкото Земята получава от Слънцето. Това означава, че температурата й може да позволява формирането на вода в течна форма, потенциално създавайки живот. Спекулира се, че тя е между -90 и +30 градуса по Целзий.

Планетата е на 7,4 милиона километра от своята звезда, което е 5% от разстоянието между Земята и Слънцето. Тя завършва един орбит за 11,2 дни. Масата й е само 17% по-голяма от нашата.

Проблемът е, че звездата на Проксима е активно червено джудже, което бомбардира планетата с UV лъчи. Планетата е облъчена от радиация 400 пъти повече от Земята. Не става ясно и дали има атмосфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай