Неделя,

У нас хомо сапиенс, в Италия - неандерталци

От: Редактор -
A
A
A

В Северна Италия археолози откриха зъб от дете неандерталец. Възрастта на находката е около 48 000 години. Засега това е най-новото доказателство за присъствието на неандерталци в региона. Резултатите от изследването са публикувани в „Journal of Human Evolution“.

Учените са установили, че това е млечен горен десен зъб, който е принадлежал на дете на възраст 11-12 години. Генетичният анализ показва, че собственикът на зъба по майчина линия е свързан с неандерталците, живеещи в днешна Белгия.

Според италиански учени от университетите в Болоня, които са изследвали находката, това е много важно откритие, защото хвърля светлина върху миграционния път на неандерталците през период, когато Европа е била обитавана активно от съвременните хора, измествайки неандерталците.

„Това е много важно, като се отчете, че когато това дете е загубило зъба, общности от Homo sapiens вече са съществували на хиляди километри в България“, каза Стефано Бенаци, координатор на изследването.

Това прави Венето ключово място за разгадаване на постепенното изчезване на неандерталците в Европа." Откритието е станало възможно благодарение на иновативни изследователски методи, използвани от учените.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички