Цветни храни на трапезата лекуват, ето как

В зависимост от цвета си, продуктите имат различна полза за организма, казва диетолог

Цветни храни на трапезата лекуват, ето как | StandartNews.com

За да бъде храненето ни здравословно, блюдата ни трябва да бъдат „разноцветни“ и съдържат достатъчно количество продукти от всяка група. В зависимост от цвета си, продуктите имат различна полза за организма, разказва диетологът Еда Балджъ от университета Бейкент, пише БГНЕС

Продуктите със зелен, жълт, оранжев, бял, червен и лилав цвят притежават различни полезни за нашия организъм свойства.

Червените и лилавите храни са много добри антиоксиданти.

Червените съдържат фитохимикали, които са важни за здравето на сърцето и засилват паметта. В същото време те имат противовъзпалителни свойства. Известно е, че ликопенът, който се съдържа в червените храни, намалява риска от рак. Примери за такива храни са цвеклото, доматите, червеното грозде, ягодите и малините.

А антоцианините придават лилав цвят на храните и имат възпиращ стареенето ефект. Едновременно с това те са важни и за здравето на костите и предотвратяват някои видове рак. Червените и лилавите храни защитават имунната ни система и предпазват организма ни от болести.

Оранжевите храни също са богати на антиоксиданти. Те намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания. Благодарение на свойствата си, укрепват имунната система. Пример за такива продукти са тиквата, морковите и портокалите.

Жълтите храни съдържат много витамин С и се отразяват положително на храносмилателната система. Освен това подобряват функциите на мозъка. За пример диетологът посочи бананите, ананаса, лимона и картофите. Като цяло, жълтите и оранжевите храни са източник на високо съдържание на витамин С и фибри. Като изхвърлят от организма ни вредните вещества, те повишават неговите съпротивителни сили.

Белите храни съдържат алицин, който подпомага укрепването на имунната система. Успоредно с това предпазва от сърдечни заболявания, снижават нивото на холестерин и на глюкоза. Като примери са посочени чесънът, лукът, бялата ряпа и карфиолът.

Зелените храни са богати на витамините A, C, B2 и съдържат много други витамини и минерали като калий, магнезий и фосфор. Те съдържат и много фибри и гарантират нормалното функциониране на червата. Прочистват кръвта, укрепват имунната система и намаляват умората. Освен това са полезни за психическото здраве и в борбата с проблеми като акнето.

Затова, за да бъдем здрави, се препоръчва съдържанието на чинията ни да бъде „цветно“, каза диетологът Еда Балджъ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай