Трябва да работим само 3 дни седмично

Трябва да работим само 3 дни седмично | StandartNews.com

Иновативната идея успешно се прилага в неговата компания Telmex

Мексиканският милиардер Карлос Слим смята, че хората трябва да работят само по три дни в седмицата. Тази иновативна идея звучи еретично за работодателите, но в неговата компания Telmex се прилага успешно от 2014 г. "Днес хората живеят по-дълго, по-здрави са, не са претоварени от тежка физическа работа. Днешната цивилизация търси повече знания, повече изкуство и по-малко физическа подготвеност. Мисля, че хората трябва да се пенсионират по-късно и да работят три дни в седмицата", казва милиардерът пред телевизия "Блумбърг".

Идеята на Слим не е продиктувана само от чист алтруизъм, той се ръководи от делова логика и икономически интерес. Според милиардера радикалното съкращаване на работната седмица ще доведе до отварянето на нови работни места и ще осигури по-голяма динамика на бизнеса. Ако хората бъдат свободни 4 дни в седмицата, това не само ще повиши качеството на живота им. То ще доведе до по-голям раст на туризма, развлекателната индустрия, културата, спорта и образованието.

Преди няколко години собственикът на мексиканската телекомуникационна компания Telmex беше обявяван от списание "Форбс" на два пъти за най-богатия човек на планетата, а днес е на седмо място със собственост, оценена на 49,1 млрд. долара. Според него обществото ще спечели от по-късното пенсиониране, защото ще заделя по-малко пари за пенсионерите.
Карлос Слим е на 76 години, но не смята да излиза в пенсия. Идеята за тридневна работна седмица не е само негова. Преди няколко дни британски медии огласиха резултатите от изследване, според което работниците са продуктивни само три дни в седмицата, а когато е жега и задушно два и половина дни.

Карлос Слим за първи път представи своята революционна идея през 2014 г. Според него технологичният напредък позволява машините да извършват без прекъсване редица дейности 24 часа в денонощието, докато хората може да работят по-малко, но повече години.

Mилиapдepът cмятa, чe ако се въведе тридневна работна седмица мнoгo пoвeчe млaдeжи щe мoгaт дa cи нaмepят paбoтa, а кoмпaниитe щe мoгaт дa ce възпoлзвaт oт oпитa и знaниятa нa пo-възpacтнитe cлyжитeли. Той е започнал да прилага революционната си идея в своята компания Telmex, където вече 40% от хората работят по този начин. Слим смята, че тази система ще бъде особено успешна за компании, които имат големи екипи и в условията на криза са принудени да правят съкращения на персонала.

Новаторството на Слим се споделя и от някои компании в Швеция. В Центъра на "Тойота" в Гьотеборг отдавна работят на този принцип. Миналата година компанията за софтуер Fуlуmunduю пък премина на 6-часов работен ден.

Изкуството да печелиш, когато другите губят

76-годишният Карлос Слим е роден в Мексико в обикновено семейство на преселници от Ливан. Той е петото сред шестте деца на фамилията. Баща му Джулиан Слим имал нюх на бизнесмен и водил успешна търговска дейност. Той наставлявал децата си как най-изгодно да управляват "джобните си пари" и ги учил на финансова грамотност. Така Карлос с подкрепата на баща си от малък започнал да се занимава с инвестиране на фондовата борса. На 11 години за първи път купил държавни облигации, а година след това придобил и първите си акции. На 17 години започнал работа в компанията на баща си и печелил по 200 песос седмично. Висше образование получил в Националния автономен университет в Мексико, където изучавал гражданско строителство и същевременно преподавал алгебра.

Днешният милиардер започва кариерата се като брокер на борсата в Мексико. Работил по 14 часа на ден. През 1965 г. печалбата от частните му инвестиции достига 400 000 долара, което му дава възможност да създаде първото си промишлено предприятие. На 26 години вече е натрупал 40 млн. долара.

През 1967 г. Карлос Слим се жени за Сомайя Домит. По-късно създава холдингова компания Grupo Carso, обединявайки първите букви на неговото ими и името на съпругата си. Карлос помнел съвета на баща си да бъде пестелив. Младото семейство имало пари, но живеело скромно. Приходите си те влагали в разширяване на бизнеса чрез нови инвестиции в доходоносни дейности. Постепенно Слим придобил мрежа от магазини и хотели. Вложил пари и в застрахователния бизнес. Младият предприемач придобил строителни, полиграфически и минни компании. Той увеличил своето присъствие и в производството на химикали, хартия, алуминий, мед, цимент и части за автомобили.

През 80-те години на миналия век по време на икономическата криза в Латинска Америка той си спечели славата на бизнесмен, който умее да прави пари по време на рецесия. Стратегията на Слим се основавала на покупка на евтини проблеми активи, които талантливият бизнесмен превръщал в доходоносни, след което ги продавал на висока цена. По време на кризата много мексикански инвеститори продават своите активи на безценица. Слим се възползва от това и успява да натрупа огромно богатство.

Следващата важна крачка в кариерата на Карлос Слим била покупката на телекомуникационната компания Telmex, която пред това била държавен монополист в сектора. Умелият предприемач въвел по-гъвкава политика с потребителите, като предложил варианти за кредитиране при придобиването на телефони и направил тарифите по-достъпни. В резултат абонатите се увеличили неколкократно.

Лична трагедия споходила Карлос Слим през 1999 г. Тогава починала съпругата му Сомайя, с която Карлос живял щастливо 32 години. Те са отгледали и възпитали шест деца.

В края на 90-те години мексиканският магнат започнал да разширява деловата си активност извън Мексико. През 2003 г. Слим става знаменита фигура на американската бизнес сцена, придобивайки пакети от акции на крупни търговски вериги. В САЩ той създава "Telmex USA" и придобива дял в компанията за мобилна връзка "Tracfone USA". През 2000 г. основава телекомуникационната корпорация "America Movil". Днес тя е една от най-големите в света компании в тази област и има дъщерни предприятия в много страни.

Слим притежава над 200 компании в различни области на телекомуникациите, промишлеността, инфраструктурата, банковия бизнес и търговията.Карлос Слим е собственик на огромна финансова империя, която има присъствие във всяка област на мексиканската икономика. Капиталът на този крупен бизнесмен е 6% от БВП на Мексико. Карлос Слим не е тези милиардери, които се интересуват от частни самолети и носят часовници за няколко хиляди долара. Той няма лаптоп. "Аз съм книжен, а не електронен човек", шегува се Слим, обяснявайки защо избягва новите технологии в ежедневието. Но той не е от стиснатите милиардери. Основал е редица благотворителни организации, сред които и "Фонд Карлос Слим". Фондът финансира проекти в образованието, медицината и културата. Със съдействието на фона е открит и музей на името на съпругата му Сомайя, в който са показани 66 000 експоната - религиозни реликви, произведения на известни художници, древни монети и много други ценни предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай