Трудно ли се сменя маслото на двигателя?

Смяната на маслото на двигателя се извършва задължително в комбинация със смяна на масления филтър, така че не го пропускайте.

Трудно ли се сменя маслото на двигателя? | StandartNews.com

Безспорно, извършването на поддръжката може да се направи от специалисти, но когато сме решили да спестим някой лев или пък искаме да пробваме да се погрижим за автомобила ни сами, тогава можем да сменим маслото и масления филтър без чужда помощ. Консумативите, които ще са ви необходими за тази не толкова сложна операция можете да си ги набавите от Motornomaslo.bg, като те са моторно масло Бардал или друга известна марка, маслен филтър и доза прецизност. В най-общия вариант лекият ви автомобил ще се нуждае от максимум 7 литра моторно масло. Смяната на маслото на двигателя се извършва задължително в комбинация със смяна на масления филтър, така че не го пропускайте.

Колко е трудно да сменим моторното масло?

Дори и да не сте го правили досега, не се страхувайте, ще успеете от първия път. Рисковете са да се поизцапате малко.

  1. Снабдете се с някоя стара кутия, в която да се източи маслото и запалете колата, за да достигне работна температура.
  2. Намерете къде се намират тапата на картера и капачката на двигателя и ги развийте. Използвайте някакъв инструмент и внимавайте, защото маслото ще потече в секундата, в която ги развиете. Необходимо е да се поставили кутията отдолу.
  3. Изчаквате известно време да се отече максимално.
  4. Докато чакате, локализирайте къде се намира масления филтър. Намажете уплътнението на новия с масло преди да го поставите на мястото на стария.
  5. Затворете картера и бавно започнете да пълните с новото моторно масло. С пръчката си помагайте, точно колко сте налели.

Кога да сменим маслото на колата?

Ако маслото е синтетично и колата се кара в градски условия, има студени стартове или се пълни с лошо гориво, тогава смяната е необходимо да е до 12 000 км., ако пък е минерално – до 7 000 км. В най-общия случай, независимо дали сте с моторно масло Бардал или друго масло от Motornomaslo.bg подмянатасеизисквада е домаксимално 30 000 км. За да най-точен период вижте какво препоръчва производителят на вашия автомобил.

Съвет от нас е никога да не забравяте с моторното масло да смените и масления филтър, както и никога да не наливате моторно масло със съмнително качество или закупено от магазини, които изглеждат не достатъчно авторитетни. Следете си количеството масло, което колата ви гори и винаги го проверявайте на студен двигател. Не препълвайте резервоарчето  масло, защото може да ви създаде проблеми при триещите се механизми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай