Тревога по Дунав заради 850 т отрова (ОБЗОР)

Тревога по Дунав заради 850 т отрова (ОБЗОР) | StandartNews.com

Потъналата в Румъния баржа с торове изправи на тръни експертите

В сряда към 13,25 часа баржа, натоварена с азотни торове, потъна в румънското пристанище Молдова Веке, което се намира при речен километър 1048 - на 200 км от устието на река Тимок, откъдето започва българският участък на Дунав. Инцидентът станал при маневра на кораба близо до брега. Речната система за оповестяване на инциденти по реката реагира веднага. Първи за него научиха екоминистерството (МОСВ), Агенцията за поддържане и проучване на Дунав в Русе, службите за пожарна безопасност и защита на населението, басейновата дирекция - Плевен, ИА "Морска администрация", Гранична полиция, АЕЦ "Козлодуй".

Опасност от замърсяване на Дунав няма, пръв обяви директорът на "Морска администрация" - Лом - капитан Тони Тодоров. Товарът не е обявен като опасен, което е задължение на превозвачите. Азотните торове са насипани в чували с двойно обезопасяване. Ако торовете попаднат във водата, те се разтварят.
Въпреки това българските служби се задействаха веднага. Областният управител на Видин Момчил Станков свика веднага кризисния щаб. От заседанието стана ясно, че опасност за населението няма. Въпреки това още в четвъртък от Дунав в началото на българския участък бяха взети проби от водата за изследване. От ляв, среда и десен бряг е проверена водата

за съдържание на азот, фосфор и нитрати

Изследванията се правят в регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околната среда в Монтана. Отклонения от нормите за съдържание на азот няма. Показателите са дори по-ниски от тези, получени при предишно мониторингово изследване. Проби от водата бяха взети и в петък.

Първоначалните изследвания на водата, направени на брега при Ново село, показват, че по РН електропроводимост, температура и разтворим кислород няма отклонения от нормите. Опасността от замърсяване обаче не е отминала. От "Морска администрация"-Лом предупреждават екипажите на преминаващите кораби да не използват вода от реката за никакви нужди.

"Районът на инцидента се преминава за няколко часа, всички могат да изчакат и едва тогава да ползват вода от реката", обясни капитанът. "Ще вземем проби от помпената станция при село Добри дол, която снабдява с вода за пиене Лом и няколко села", каза пък директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева. "Питейният източник се намира близо до брега на Дунав, но не очаквам да има замърсявания. Пробите могат да бъдат взети едва в петък след обяд, когато водите на реката с евентуалното замърсяване ще стигнат до станцията. Проби ще бъдат взети от още един питеен източник - в село Долни Цибър, което се намира на брега на Дунав", уточни тя.
И във Видин са разтревожени за питейната си вода заради възможното замърсяване. Защото кладенците за нея се намират близо до брега на Дунав при село Сланотрън.

Те са на 18 м дълбочина

и не могат да бъдат замърсени", обясни шефът на ВиК инж. Георги Владов. Пластовете, през които тя преминава, са нейният естествен филтър. Той си послужи с пример от преди 10 г., когато в река Тимок са били влети отпадни води с тежки метали от минен комбинат в град Бор, Сърбия. От Тимок замърсяването е преминало в Дунав, но питейните кладенци на Видин останали чисти.

Не се налага да се предприема нищо извънредно, каза за "Стандарт" директорът на Регионалната дирекция по околната среда и водите в Монтана Деница Славчева. Няма информация от мястото на аварията да има замърсяване. "Въпреки това ние наблюдаваме и анализираме резултатите от изследванията. Продължава и вземането на проби, но всичко това е с цел превенция, а не наложено от извънредна ситуация", изтъкна екошефката.

Комшиите вадят шлепа от дъното

При нужда пращаме кораб в района на границата

Няма опасност от замърсяване на българския участък на Дунав. Това съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път на реката /АППД/ в Русе във връзка с инцидента с потъналата баржа в района над хидровъзел Железни врата. "Обстановката в българския участък на реката е нормална", коментира вчера директорът на агенцията кап. Павлин Цонев. От агенцията припомнят, че по посока течението на реката се намират хидровъзлите Железни врата I и II, в които се акумулират повече от 2 млрд. кубически метра вода. Специалистите обясняват, че дори да се случи моментално разтваряне на торовите препарати, концентрацията им ще е безвредна и възможността от замърсяване в общия българо-румънски участък на реката се намалява до минимум. Резултатите от експресните показатели били в норма.

След инцидента се разбра, че е организирано наблюдение на всеки 3 ч за състоянието на повърхността на реката и се изпълнява програма за мониторинг през 6 ч за вземане на водни проби при румънското пристанище Молдова Веке, Свинита, Оршова и по течението на Железни врата I. С изваждането на шлепа и товара е ангажирана румънската страна. От АППД имат готовност при нужда да изпратят кораб до района на границата, на който да работят екипите, изследващи качеството на водата, но засега няма подобна необходимост.

Междувременно стана ясно, че до края на тази година АППД ще има нов хидрографски кораб. Плавателният съд ще бъде построен по европроект по оперативна програма "Транспорт" на стойност 6 млн. лв. Проектът предвижда корабът да е с дължина на корпуса до 25 м и максимална скорост в тихи води - 20 km/h. С него агенцията ще извършва хидрографски измервания. В момента АППД работи с кораба "Вит".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай