Трайно безработни чистят наводнените райони

Трайно безработни чистят наводнените райони | StandartNews.com

Хасково. Социално слабите, трайно безработни, които полагат по Закон полагат обществено полезен труд 4 часа 14 дни в месеца, са насочени да чистят в наводнените райони. Това съобщи в Хасково служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

В случай, че безработните откажат да помагат, месечните им социални помощи, които варират от 49 лв. до 200-300 лв. ще бъдат спрени.

По схемата вече са изпратени хора, който да разчистват последствията, не само след последния порой от петък и събота в Хасковско, Старозагорско и Бургаско, но и в по-рано пострадалите от райони във Варна, Добрич, и Мизия.

От данните на Областната социална служба в Хасково стана ясно, че има богат ресурс в региона от трайно безработни, които могат да бъдат изпратени в порутените от водата населени места. 1294 са тези, които са месечно подпомагани от Агенцията за социално подпомагане.

До момента общо 4 000 души, засегнати от наводненията в страната, са получили еднократни обезщетения от по 325 лв. Общата стойност на помощта е 1, 3млн. лв., уточни Христосков.

До момента подадените молби от хора, пострадали в пороя от този уикенд в Хасковска област са 76. До края на тази седмица с пощенски запис хората ще получат финансовата помощ в размер на 325 лв.

Междурвеменно във вторник със заповед на областният управител на Хасково добри Беливанов беше прекратено з-дневното бедственото положение в трите засегнати общини в региона – Харманли, Димитровград и Симеоновград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай