Топ 10 правила какво да не правим по Коледа

Топ 10 правила какво да не правим по Коледа | StandartNews.com

Празниците са тежко изпитание за тялото, а понякога и за духа, който би трябвало да се извиси, но не винаги му се получава. Независимо дали ще ги прекарате в по-тесен кръг или шумно с цялата рода, трябва отсега да осъзнаете какво ви очаква. Или поне - приблизително. Ще има в изобилие храна, алкохол, роднини - всичко това продължава с дни, а още на втория е най-добре да се върнем към нормалния ритъм на живот. Но не става. И този период трябва да бъде изживян геройски. Ето топ 10 на най-сериозните и най-забавните правила за това какво да не правим по Коледа.

1. Не се претоварвайте с ангажименти

Най-ужасното нещо след празниците и след едноседмична ваканция е да се събудите и да разберете, че сте по-уморен, отколкото преди самата почивка. Вероятността това да се случи е доста голяма, ако не си направите предварителен план какво може и какво не може да свършите около тези дати. Абсолютна грешка е да поемате много ангажименти към стари приятели, на които обещавате да се обадите от месеци, към далечни роднини, които трябва да поздравите от уважение, към всякакви други хора и задачи, за които все не ви остава време. Накрая може да се окаже, че едва намирате час за празничната вечеря. За да не се случва това, просто приемете мисълта, че половината време от почивката ще бъде прекарано в лентяйстване и нищоправене. А през другата половина ще се отдадете на домашни задачи. Така че просто се отпуснете, направете си порция домашни сладки и се отпуснете пред телевизора или камината.

2. Не си мислете, че сте Супермен(ка)

Този съвет е повече към дамите, които си представят перфектната Коледа. Не можете да сготвите 7 манджи, да опечете питка, да опаковате подаръци, да наредите трапеза, да се нагласите и накрая да седнете скапан(а) на трапезата на Бъдни вечер. Вярно е, че за да ни е уютно на семейния празник, трябва да стегнем дома. Но един добър съвет: просто не прекалявайте. Приемете собствените си ограничения и помолете някой да ви помогне. Или купете нещо готово. И най-важното - не забравяйте, че идеята на Коледа е да е спокойна и за душата.

3. Не се поддавайте на чувството за вина

Това правило е почти неосъществимо, особено за нас, българите, тъй като свързваме всеки празник с претрупана трапеза - макар че руснаците и германците действат по същата кулинарно-разточителна логика. Коренът на родния комплекс обаче се корени във вековния недоимък, който е преживявал народът ни, че и до днес. Само че сега разбираме и знаем колко опасно е да се тъпчем няколко дни поред с храна. Отразява се зле не само на фигурата, но и на тялото, което се затруднява да преработва голямото количество храна. Извън физическите негативи от преяждането, има и психологическо - силното чувство за вина (особено при жените), когато се върнем към нормалния си ритъм на живот. Можете да се спасите от този проблем, като не пазарувате твърде много и излишна храна. Вземете си необходимото и гледайте да е здравословно.

4. Не се наливайте

Съветът не е да не пиете, защото това е невъзможно, а да не се наливате с алкохол. Една вечер с много чаши е равна на един ден с главоболие. И докато се обърнете, половината от ваканцията вече е минала. Вярно е, че магазините за алкохол предлагат около празниците какви ли не промоции. Купете, но не изпивайте всичко веднага. Алкохолът може да се съхранява за дълго.

5. Не ходете на големи сбирки с родата

Да си признаем - тези големи, дълги срещи са не особено приятни. Налага се да говориш с братовчеди и лели, които не си виждал цяла година. И те искат да чуят и питат за всичко ново в живота, за което на всеки би му било по-приятно да не споделя - работата, гаджето, децата. Тези срещи трудно могат да бъдат избегнати, оказват се задължителни за Коледа или за ден след това. Могат да минат по-леко, ако не се застоявате и предварително сте изпили няколко валериана, или ако сте настроен ларж и шеговито. И най-важното - макар да ви се иска да посягате към чашката повечко, не го правете, защото може да стане още по-лошо и да ви натякват цяла година.

6. Не пазарувайте излишно

Преди да се затичате към магазина в последната минута преди Коледа за още една обиколка по магазините, се запитайте: "Наистина ли имам нужда от това"?. Празничните отстъпки са толкова привлекателни и изкушаващи, но трябва да имате някакъв самоконтрол и санитарен минимум. И не само заради ненужните харчове трябва да държите портмонето затворено, а поради пазарни съображения. Не купувайте бяла техника около Коледа - след няколко седмици нейните цени ще бъдат намалени, за да се освободи място за новите серии. Никой търговец не иска да съхранява коледна украса след празника - за това може да се намери намалена. Така че пазарувайте умно.

7. Не правете равносметки

Този пагубен навик изниква в края на всяка година и е толкова неконтролируем, че едва успяваме да го потушим. Какво направих, какво изпуснах? Това са важни въпроси, но не са за дните на ваканцията. По-добре си обещайте да ги задавате всеки ден от идната година, вместо да изпадате в депресия от неудовлетворението ви. Защото колкото и да сте успешни, винаги ще откриете нещо, което да ви разстрои. За това просто се наслаждавайте на коледните сладки и греяното вино.

8. Не се поддавайте на шопинг инерцията

От подаръците, които ще направите, зависи до голяма степен настроението на тези, с които ще прекарате празника. За това не се извинявайте, че не сте имали време за армагани. И най-важното - не купувайте чорапи за когото и да било. Tова ще бъде най-глупавата ви и неоригинална постъпка. Досадно е, въпреки че традицията повелява да се окачва чорап край елхата. Но той е за децата.

9. Не рискувайте в комина

Не се правете на Дядо Коледа и не минавайте през комина, за да зарадвате дечурлигата. На приказки е едно, на дела - съвсем друго. Най-добре помолете някого, когото малчуганите не познават. Те не са глупави, ще ви разкрият веднага. Както и съседа, и чичото, и сина на братовчедката. Когато в дома ви дойде Добрият старец, не дърпайте брадата му и не палете лулата му, защото наследниците ви не понасят подобно кощунство и няма да ви го простят.

10. Не повтаряйте "Весели празници"

Този поздрав е адски банален. Нищо не казвате с него. Измислете си чисто ваш, оригинален стих, с който да се обръщате към близките. Всеки един да е адресиран точно до човека, за когото се отнася, и му пожелайте това, което от което той има нужда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай