ТОП 6 на пристрастяващите храни

Много от тях действат на мозъка като наркотиците

ТОП 6 на пристрастяващите храни | StandartNews.com

Ако не можете да спрете да поглъщате купчината от чипсове, намиращи се пред вас, то не е заради това, че са толкова вкусни. Вината е във вашия мозък и хормоните, които се произвеждат под въздействието на получените съединения.

Със сигурност познавате това чувство, когато ви се приисква да вземете още една бисквитка от кутията, да отворите втора опаковка или да пийнете още няколко глътки газирана напитка. Въпросът обаче не е в техния чудесен вкус или в чувството на глад - просто е много трудно човек да се насити на някои продукти. Ето защо често се развива пристрастяване към тях – и то така, че вече не можете да си представите да гледате филм без чипсове и чаша кафе или чай без шоколад.

Пристрастяването се дължи на факта, че някои храни с високо съдържание на захар, сол или мазнина (или всички заедно) причиняват освобождаването на допамин в мозъка. Допаминът е хормонът на щастието, който може да доведе до специфичен източник на приятни усещания, особено когато става въпрос за храна. Стимулирайки центъра на удоволствието, той сигнализира на мозъка, че имате нужда от повече, все повече и повече.

Кои продукти са пристрастяващи?

Шоколад

Отдавна е известно за опасностите от зависимостта към шоколада, но не всеки знае, че шоколадът води до пристрастяване - той свързва същите центрове на удоволствие в мозъка като алкохола и някои видове наркотици. В допълнение към допамина шоколадът увеличава производството на окситоцин, който от своя страна подобрява самочувствието. В същото време с всяка нова доза този ефект се увеличава.

Всеки родител съветва децата си преди изпит да хапнат по малко шоколад, и то по основателна причина: черният шоколад всъщност подобрява мозъчната функция за 2-3 часа, но и с него не трябва да се прекалява.

Сирена

Не е най-очевидният продукт в този списък, но много от нас се ръководят от правилото: "колкото повече сирене и кашкавал, толкова по-вкусно". Сиренето обикновено съдържа много мазнини и холестерол, както и вещество, наречено казоморфин, което влияе върху производството на хормона на удоволствието.

Някои видове сирена може дори да са полезни за тялото, но всички те могат да предизвикат пристрастяване, затова трябва да внимавате. Особено с ястия, които съдържат други пристрастяващи храни.

Според проучване на Университета в Мичиган пицата, съдържаща комбинация от сирена, кашкавал, пухкаво тесто и захар в доматен сос, е най-очевидният пример за пристрастяване в сравнение с други ястия. Нивото на захар в кръвта рязко се повишава, а след това, когато тя се понижи, човек започва да се чувства глад и естествено посяга към следващото парче.

Снаксове

Чипсове, бисквити, солети, гризини действат на организма по същия начин, особено когато гледате филм от дивана вкъщи. Те нямат никакви съединения, които да се свързват с някакви специфични мозъчни рецептори: простите въглехидрати причиняват бързото освобождаване на глюкоза – тя се консумира веднага, така че тялото започва да изисква все повече прости въглехидрати и така поддържа повишени нива на кръвната захар.

Газирани напитки

При захарните газирани напитки се крие опасна комбинация от вещества, които предизвикват пристрастяване. Содата съдържа зашеметяващо количество въглехидрати: само до десет супени лъжици захар могат да бъдат скрити в една кутийка. Такава натоварваща доза стимулира производството на допамин, а в комбинация с кофеина дава двойна енергия. Това обаче не е добре, защото газираните напитки не съдържат никакви хранителни вещества и впоследствие е много трудно да се отървете от пристрастяването към кофеина.

Пържени картофки

Гореща, солена, хрупкава: тройна заплаха за фигурата и мозъка, която увеличава желанието да се яде все повече, а и повтаря приятните усещания върху рецепторите. В допълнение, това е много удобно ястие, подходящо за бърза закуска, както и универсална гарнитура. Затова всеки път когато видите картофки фри в ресторант или меню, усещате огромно желание да ги поръчате като просто и „лесно” допълнение към обяда или вечерята.

Сладолед

Според изследователите комбинацията от големи количества кремообразна консистенция от захар, сметана и мляко стимулира мозъка по същия начин като наркотиците, причинявайки поведение, подобно на зависимост. Тялото постепенно свиква с по-високите дози захар и когато започнете да консумирате по-малко въглехидрати, отколкото обикновено, ще се почувствате некомфортно. И за да се отървете от това усещане, ще започнете да ядете отново и отново захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай