Топ 4 на най-големите градове с буквата "О" у нас

Ето с колко жители са те

Топ 4 на най-големите градове с буквата "О" у нас | StandartNews.com

В нашата страна има цели 144 населени места, започващи с буквата "О", но само 4 от тях са градове. Можете ли да назовете всички? А кой от тях е с най-многобройно население? Отговорите на тези два въпроса ще откриете в следващите редове.

Кой е най-големият град започващ с буквата "О"

1.Омуртаг - 9003

На първо място е град Омуртаг. Според данни от март 2024 година, населението му по настоящ адрес е малко над 9000 души. Градът се намира в област Търговище и е третият по големина в нея.

Историята на Омуртаг разкрива, че градът е обитаван от най-древни времена, като се смята, че първите заселници в региона са пристигнали преди около 6000 години пр.н.е. В по-новата история Омуртаг играе значима роля в Първата българска държава. Разположен близо до Плиска и Преслав, а освен това близо до важните проходи в Стара планина - Котленски и Върбишки, градът е стратегически важен, позволявайки бърза реакция при евентуална заплаха от ромеите. За съжаление, първите писмени сведения за града датират от времето на Османската империя, от средата на XVII век, когато е известен под името Осман пазар. Тогава Омуртаг се утвърждава като занаятчийски център и търговско средище в региона.

Въпреки това, по време на Освободителната война, Омуртаг преживява тежки моменти. При оттеглянето си, османците подпалват града, причинявайки значително опустошение. Запазени са свидетелства за смелостта на баба Иванка Хаджийката, която помага за спасяването и укриването на повече от 200 жени и деца.

След Освобождението градът претърпява значителни промени. Турското население се изселва и на негово място се заселват българи от районите на Трън и Кюстендил. Въпреки че през 1879 година се случва голям въоръжен сблъсък между турски метежници и българската войска, градът продължава да се развива. Настоящото си име получава през 1934 година, в чест на хан Омуртаг.

2.Оряхово - 4659

Данните за населението са актуални към март 2024 година по настоящ адрес. Градът се намира на река Дунав и е административен център на община Оряхово.

Той има богата история, подобно на много български градове. Още през Средновековието тук се е намирала значителна българска крепост, съществувала от IX до края на XIV/началото на XV век. През нея преминават редица походи от края на XIV и XV век, включително тези на Сигизмунд Люксембургски и Владислав Варненчик.

В рамките на Османската империя градът запазва своето важно значение. Като едно от значимите пристанища на река Дунав, той се превръща в ключов пункт за доставяне на западноевропейски стоки в империята. Оряхово става важен център на българската култура по време на Възраждането. Самият Васил Левски посещава града неколкократно по време на обиколките си. Оряхово е сред първите освободени български градове, като това се случва на 21 ноември 1877 година. При освобождението загиват много румънски войници, в чест на които един от кварталите на Букурещ е наречен Рахова, по името на Оряхово.

3.Опака - 2459

Град Опака заема почетно място в тройката с 2459 жители по настоящ адрес към март 2024 година. Разположен е в област Търговище, близо до Попово. Името на града поражда интерес. Една от версиите го свързва с латинската дума "opacus", означаваща сянка, поради сенчестото му местоположение. Друга хипотеза гласи, че първоначалното разположение на града било в местността Пладнището, откъдето жителите избягали заради чумна епидемия и се преместили на сегашното място. Хората, които се спасили, били наречени "сенки" заради малкия им брой и изпосталелия им външен вид. Това име се запазило и по време на Османската империя, като в данъчните ѝ регистри градът фигурирал под имената Опак, Опакъ и Опака през годините.

4.Обзор - 2298

Обзор е най-малкият град с тази буква, като бива населяван от 2298 спрямо данните към март тази година. През вековете той носи различни имена:

  • Хелиополис - известен като град на Слънцето.
  • Термополис - град на Бога - име, което се запазва през Първата и Втората българска държава.
  • Гьозлю - в рамките на Османската империя селището носи това име, свързано с красивия му изглед.
  • Козякград - през 1934 г. селището получава това име, но то е използвано само около година.
  • Обзор - през 1935 г. селището получава настоящото си име, което е свързано с прекрасната гледка и е значително по-благозвучно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай