Тези храни са най-вредни за сърцето

Червеното месо е може би най-опасната за сърцето храна

Тези храни са най-вредни за сърцето | StandartNews.com

За да се сведат до минимум рисковете от развитие на сърдечно-съдови заболявания, е необходимо не само да се включват в менюто ни продукти, които са полезни за тази система на организма, но и да се изключат максимално особено вредни храни, твърди кардиологът Пабло Канепа пред испанския вестник La Vanguardia .

Той определя червеното месо като особено опасно за сърцето. Този продукт съдържа много наситени мазнини, консумацията на които трябва да бъде ограничена, като се предпочитат моно- и полиненаситени мазнини. Техният източник са ядки, зехтин екстра върджин, семена, авокадо и някои видове риба. Кардиологът препоръчва в менюто да се включат диетични видове месо, например пилешко месо.

Освен това трябва да избягвате печенето и зърнените храни за закуска, както и полуфабрикатите - приготвени и замразени пайове, пица, тестени изделия. Такива храни са богати на трансмазнини, които повишават нивото на „лошия“ холестерол, допринасят за увеличаване на теглото и увеличават риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и диабет тип 2.

Канепа категорично не препоръчва употребата на безалкохолни енергийни напитки - в допълнение към кофеина, те съдържат много захар и вредни добавки. "Енергетиката" има и трагичен ефект върху нервната система, което от своя страна може да причини проблеми със сърдечния мускул.

Кардиологът подчертава, че е важно да се намали приемът на сол, за да се избегнат рисковете, свързани с високо кръвно налягане. Той припомня, че според препоръките на Световната здравна организация дневната норма не трябва да надвишава два грама. Американската сърдечна асоциация препоръчва намаляване на тази норма до 1,5 грама. Канепа добавя, че в готовата храна вече се съдържа около един грам сол, така че е много лесно да се надвиши дневната доза.

Според лекаря е необходимо да се изостави алкохолът, който сериозно увеличава шансовете за сърдечен арест и инфаркт на миокарда, както и мозъчно увреждане.

Също така е полезно да се ограничи консумацията на сметана и масло, добавя кардиологът.

Както отбеляза Канепа, хората, които следят състоянието на сърдечносъдовата си система, е най-добре да изберат средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба и зехтин, но да ограничат консумацията на месо. Важно е също ежедневно да отделяте 45 минути за физическа активност и да се откажете от лошите навици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай