Събота,

Теодосий Спасов стана „Доктор хонорис кауза" в Пловдив

От: Failed to load user -
A
A
A

Пловдив. Теодосий Спасов получи почетното звание „Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Званието му беше връчено от ректора на учебното заведение проф. Милчо Василев. Той припомни и малка част от живота на Спасов.

Музикантът отбеляза, че музиката е изкуство, което се отплаща, съобщи Plovdiv24.

"От тук започнаха моите пловдивски специалитети", отбеляза Теодосий Спасов.

Спасов разказа, че всъщност именно в Пловдив през 80-те години той създава първата музика, която по-късно се харесва в цяла България.

"По-нататък в живота продължавах да имам уважение към таланта, с който съм конструиран по някакъв начин и съм се грижил за него. Благодаря на всички, че бяхме заедно в този отрязък от време тук, на това място наречено Земя", заключи той.

Той посочи, че въпреки че е получил много призове за музиката си, тази награда, връчена му в Пловдив, за него е неоценима.

"Имах шанса да отварям невидими врати за нашата музика и съвсем умишлено ги оставих отворени за младото поколение български музиканти", допълни виртуозът.

"В човешкия живот има родители, близки, учители, приятели, здраве и жажда за работа. Ако се занимава човек с музика и изкуство, един ден всичко се връща по съответния начин. Музиката е благодарна на всички ония, които са й отдадени, обичат я и я даряват. Получаването на тази награда е неоценима", каза Спасов пред публиката от колеги и студенти.

Решението за удостояването на световноизвестния музикант е взето от академичния съвет на Академията с пълно единодушие.

- Теодосий Спасов завършва Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив със специалностите "Ръководство на народни състави" и инструментален факултет - кавал.

- Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни състави, с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатоли Вапиров, Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи, Ангел Димитров,Румен Тосков, Христо Йоцов, Пейо Пеев,проекта Балканsky, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Г. Велес, Д. Лийбман, Енвер Измаилов, Арканхел, формацията Балкански Коне, Мирослав Тадич, Влатко Стефановски.

- През 1995 списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "най-доброто от Изтока" е отбелязано: "Спасов създава нов музикален жанр."

- Освен концертните си изяви, участва в записи за филми, театрални спектакли. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), "Музикант на годината" (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001).

- Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички