Техниката ни шпионира

Внимавайте какво пишете на телефона си – може да ви хакнат!

Техниката ни шпионира | StandartNews.com

Внимавайте какво пишете на телефона си – може да ви хакнат!

Все още е трудно да се извлече акустична информация от смартфони, но това може да се промени с подобряването на технологиите. Използвайки развититето на технологиите, хакерите скоро ще могат да засичат звуците от писането по клавиатурата или дигиталното въвеждане на информация – и да разкриват какво пишат хората, съобщава „Уолстрийт Джърнал“. Така може да се установят пароли, ПИН и друга лична информация. Такива атаки могат да се извършат, казват експертите, ако потребителите на смартфони изтеглят приложение, заразено със зловреден софтуер, чрез който се получава достъп до смартфон сензори като микрофони, акселерометри и жироскопи. Звуковите вълни, които се записват, може след това да се интерпретират така, че да разпознават къде на екрана сте натиснали и кои бутони сте ударили.
За щастие потребителите могат да вземат мерки, за да подкопаят евентуална атака, споделя Филип Бриск, доцент по компютърни науки и инженерство в университета на Калифорния, Ривърсайд. Например да инсталират само приложения от надеждни източници и да предоставят достъп до микрофон само на приложения, които имат нужда от него, казва д-р Бриск.
Друг учен – Иля Шумайлов, изтъква, че въпреки настоящите пречки за подобни атаки трябва да се подготвим. „Ако точно сега наистина е трудно да си представим, че някой осъществява такива атаки – казва той, – в близко бъдеще те определено ще бъдат факт.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай