Тази нощ: Метеоритен дъжд с до 200 звезди на час

Тази нощ: Метеоритен дъжд с до 200 звезди на час | StandartNews.com

Силен метеорен дъжд с до 200 падащи звезди на час тази нощ, обеща директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен", Никола Петров пред "Фокус". 

Въпросната комета е открита преди 10 години и за първи път ще се наблюдава неин метеорен поток, който е нов и за астрономите. Кометата 209 Р от проекта Линиър, който има период на обикаляне около 5 години и пресича и земната орбита, вече до голяма степен се е разпаднала, вследствие на дългата си и продължителна обиколка около Слънцето, разказа астрономът.

"За първи път сега обаче Земята навлиза в една много гъста област от траекторията на кометата, където са останали частици от нейното разпадане. Това ще предизвика нов, много силен метеорен поток, който ще може да бъде наблюдаван рано сутринта на 24 май", разясни още Петров.

Пикът се очаква да бъде между 3.00 и 5.00 часа сутринта, като се предвижда, че това може да се повтори в голяма степен и на 25 сутринта и тогава също ще има метеорен поток, но по-слаб.

„Смята се, че в самия максимум, тоест когато преминем през ядрото на този прах от частици, може би ще достигне до 1000 на час, което е метеорен дъжд, но това няма да може да се наблюдава от България, защото този абсолютен максимум ще е в светлата част на деня на 24 май", поясни астрономът.

Абсолютният максимум ще бъде видим от Западна Европа или Източните части на Северна Америка. "Въпреки това и 200 метеора на час е все пак добро метеорно шоу, което ще може да се види", каза още Никола Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай