Тази вечер ще "валят" звезди от небето

В нощта срещу 13 август ще бъде тазгодишният пик на Персеидите – най-добрият за наблюдаване метеорен поток според Астрономическият календар

Тази вечер ще "валят" звезди от небето | StandartNews.com

В нощта срещу 13 август ще бъде тазгодишният пик на Персеидите – най-добрият за наблюдаване метеорен поток според Астрономическият календар. От небето ще "валят" средно 60-70 падащи звезди на час, но в някои части на планетата късметлиите, можели да видят и около 150-200 светещи метеора. В средата на август всяка година Земята преминава през останките на кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл) и тогава наблюдаваме метеорите от потока Персеиди, които сякаш идват от съзвездието Персей, поясняват астрономите. Кометата Суифт-Тътъл е с диаметър почти 26 км и представлява заледено прахово кълбо, което влиза в слънчева орбита на всеки 133 години. За последно кометата е преминала в близост до Земята през 1992 г., а следващото й преминаване ще бъде през 2126 г. Когато Земята преминава през опашката от останки, те изгарят в атмосферата и така се получава метеорния дъжд. Пикът е моментът, когато нашата планета преминава през най-гъстата част на облака.
 Тази година гравитацията на Юпитер щяла да измести метеоритния поток и  Земята ще се вреже буквално в средата му. Това е и обяснението за много по-силния "дъжд" от падащи звезди, който ще се изсипе от небето. Най-добрите моменти за наблюдение на потока ще са последните няколко часа преди утрешния изгрев.
  „За съжаление Луната ще бъде почти пълна в нощта на пика, което ще попречи да се видят по-слабите персеиди“, казва експертът по метеори от НАСА Бил Куук (Bill Cooke) за сайта Space.com. Според него ще се виждат големите огнени кълба, но не и шоуто, което се наблюдавало в нощи без Луна.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай