Търсят кой подпали лагера в Кранево

Учениците били на фестивал, дори не разбрали за инцидента

Търсят кой подпали лагера в Кранево | StandartNews.com

Местят в друга сграда децата от изгорялата постройка

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано за установяване на причините, довели до пожара в детския лагер в Кранево. Това разказа Тихомир Катранджиев - началник-отдел "Пожарогасене" в областната дирекция в Добрич. Продължава работата по изясняване на причините за огъня, който унищожи една от сградите в лагера и стана причина за евакуацията на 23 деца от Санкт Петербург. По свидетелски показания лагерниците са изхвърлили незагасен фас върху кашони, струпани в основите на сградата. Катранджиев добави, че това е водещата версия, но за да бъдат точни в разследването и установяването на извършителя, огнеборците и разследващите ще извършат и пожаро-техническа експертиза.

Около 2500 деца летуват в подпаления детски лагер в Кранево. Капацитетът му е 5000 деца, но в момента той е пълен едва наполовина. Не е проблем преместването на ученици от пострадалия корпус в друг, увери кметът на Кранево Румен Николов. По думите му обектът е собственост на Георги Цурев, а управителите на лагера са двама - единият се казва Красимир Вачев. Огнеборци пък съобщиха, че е изгоряла част от багажа на децата, които са били настанени в сградата. От консулството на Русия във Варна увериха, че сред децата

няма пострадали от огнената стихия

"Документите на всички са налице. По време на пожара там не е имало деца", категоричен бе по телефона дежурният от консулството.

"Мястото, откъдето е тръгнал огънят, е склад за контейнери тип "бобър". В района около тях е имало струпани множество кашони, останали от доставки на продукти. Камиони са идвали да изхвърлят отпадъците от мястото. За съжаление обаче хвърлена цигара е подпалила кашоните и това е станало причина огънят да се разпространи. Пожарът се е разгорял по времето на фестивал, който е течал на сцена далеч от мястото на огъня. Голяма част от лагерниците дори не са разбрали какво е станало", разказа още Румен Николов, добавяйки, че в това го е уверил управител на детския лагер. Според Николов няма деца, които да са напуснали лагера след инцидента.

В Международния лагер в Кранево почиват най-вече деца от Русия на възраст между 8 и 18 години. Вчера горялата сграда бе оградена, за да не привлича вниманието на хлапетата и да нямат достъп до нея, увери още кметът на Кранево. По повод на инцидента му се обадил и Бранимир Ботев, зам.-министър с ресор туризъм в служебния кабинет. "Уверих и него, че няма проблеми и децата в лагера са добре", каза Николов.

Работещи в заведения в Кранево в близост до детския лагер заявиха, че хлапетата, които са били евакуирани от опожарения корпус,

са пристигнали на почивка същия ден

в който станал инцидентът. Огнеборци пък споделиха, че складирането на леснозапалими материали до сградата е нарушение на правилата за противопожарна безопасност.

Кранево е познато у нас, а и в страните от бившия Съветски съюз, като база за летен отдих най-вече на деца. Множеството хотели разчитат именно на детския туризъм. Ежегодно през летните месеци Кранево е домакин на множество фестивали, които организират туроператорските фирми, като на сцените се изявяват хлапета от различните школи, организирани в лагерите. Рядко в базите в селото почиват българчета. Основно това се случва, когато групи или състави от наши деца са поканени за участие в различните програми, каза кметът Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай