Търсим формулата на богатството след 50

Търсим формулата на богатството след 50 | StandartNews.com

София. Има ли живот в хартиените книги, или вече безвъзвратно сме се пренесли в дигиталния свят? В разгара на летния сезон "Стандарт" реши да проучи какви книги чете българинът по време на ваканцията си на плажа или в планината. Освен че нашенците все още са на принципа да пипнеш, за да повярваш, българите все повече залагат на родните автори.

Книгите за самоусъвършенстване и самопомощ продължават да са хит на пазара. "Как да забогатеем лесно" и други подобни от тип приложна психология се радват на най-голям интерес от групата на 50-60-годишните, признаха столични книжари. Една от най-продаваните в момента е "Моделиране на бъдещето" на руснака Виталий Гиберт. Тя описва неговата система, съчетаваща силата на позитивното мислене и мъдростта на древните източни медитации. Читателите се надяват книгите да им помогнат да разберат себе си по-добре и да изживеят по-пълноценно живота си.

"Тази литература е един вид терапия, но много по-неангажираща, и затова се радват на такъв интерес", смятат книжарите. Добри продажби от доста време насам отбелязва и "Лесният начин да спрем да пушим" на Алан Кар. Книгата му е световнопризната и се смята, че е един от малкото ефективни литературни предложения, помагащи на зависимите от никотина да откажат цигарите. Приложната психология се радва на интерес и от по-младите, които опитват да осмислят случващото се около тях. В топ 10 най-продавани се нарежда и "Да продължа без теб" на световноизвестния Хорхе Букай и Силвия Салинас.

"Книга за умението да се вгледаш в себе си и да продължиш по пътя сам, защото, когато си в хармония със себе си, самотата е привилегия", пише една от читателките. "Как да се лекуваме и запазим здравето си чрез хранене със здравословни храни" на проф. Христо Мермерски пък се изкупи като топъл хляб в Монтана. Всеки втори пита за нея, а цената от 26 лева не спира желаещите да я разгърнат.

Лятната читалня за деца на емигранти

Нашенчета, които живеят в странство, откриха чудесна възможност да четат български книги и да разговарят на родния си език. Лятната читалня "С книга под небето", организирана от разградската библиотека "Проф. Боян Пенев", стана хит сред децата на емигрантите.

Десетки фамилии, разпръснати по целия свят, използват летния си престой в града, за да заведат хлапетата си там. В градината край фондохранилището работи занималня, в която можеш да четеш, да слушаш как четец реди приказки, да рисуваш или просто да играеш с връстници.

"Всеки ден оттук минават средно по 50 деца. Площадката под дърветата се превръща в многоезичен Вавилон, в който българчета разговарят на немски, английски, холандски, френски, но се разбират. Всички знаят български думи и смесицата от езици и емоции е неповторима", каза библиотекарят на читалнята Димитър Петров.

Е-книгата измести хартията

Десктопът измести стандартните страници на книгите у нас. Търговци в книжарниците признават, че магазините им са пълни с хора, които обаче само разлистват най-новите заглавия. Мъже и жени прелистват страниците, но не си купуват томчетата.

Статистиката сочи, че все повече пловдивчани например предпочитат да четат книги в електронен вариант, установи проверка на "Стандарт". Книжарниците под тепетата са пълни, но клиентите се интересуват само от точните имена на авторите и книгите, за да си ги изтеглят вкъщи от интернет. Електронната книга е много по-удобна, защото побира стотици, дори хиляди заглавия, а освен това пести пари за скъпите хартиени издания, смятат почитателите на новото чудо на техниката, за което плащат еднократно 200-300 лева. След това могат да го ползват до живот, без да дават пари за книги.

Така изцяло класиката и развлекателната литература, която може да се изтегли от нета, залежава по щандовете, оплакаха се книжарите. Те успяват да продават предимно книги, които не могат да бъдат намерени в интернет мрежата. От тях най-предпочитани са тези от раздел "Приложна психология" и литература за фън шуй. Търсят се книги за себепознанието, както и томовете, които предлагат различни техники за общуване с околните и релаксация. Сред Топ 10 в този раздел са и книгите с ценни указания за търсене на работа, успех на работното място и за печелене на пари. Най-малък процент са читателите на поезия. Учениците купуват най-много класици, които влизат в учебната им програма по литература, а за свободното време тийнейджърите предпочитат фентъзи романите и комикси.

Братушки с любовни романи под чадъра

Братушките по плажа търсят леки любовни романи и криминалета, за да запълнят времето си под сянката на чадъра. Търговци в Добричко признаха, че не са много хората, които могат да заделят от месечния си бюджет за книги, и все повече намаляват.

Леките четива са предпочитани и на плажа, показа още проверка на "Стандарт" в първата в Европа плажна библиотека в курорта Албена. Оказва се, че на плажа нашенецът чете всичко - от вестници и списания до книги. Своебразната класация обаче на библиотеката в Албена, която работи за първа година, е, че най-четящата нация са руснаците, следвани от северните ни съседи - румънците, и след тях се нареждат нашенци. Дамите от страната на Владимир Путин основно търсят и четат любовни романи, по възможност с щастлив край, докато братушките от силния пол дирели основно историческа и криминална литература. Румънците пък са най-големите енциклопедисти, казват от библиотеката. Северните съседи предпочитали енциклопедична литература и на особен интерес се радвала най-вече енциклопедия за човешкото тяло, която буквално не се задържала на рафтовете на библиотеката.

Бебета сричат картонени приказки

Бебета сричат приказки в шарени книжки от картон. Хит на пазара за книги това лято в Перник са четивата за най-малките. Баби и мами и по-рядко мъжката част от семействата купуват на хлапетата книжки с дебели картонени страници. Изборът се определя от качеството на илюстрациите, но и от цената. Предпочитани са по-популярните приказки за Червената шапчица, медената питка и Дядо вади ряпа. От меките книжки най-много се продава приказката за Косе Босе и Лиса.

Все още по сергиите за книги се намира и любимата на много поколения малки и големи книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери "Малкият принц" в джобен формат. Освен по сергиите и от книжарниците книжки за децата се купуват и от магазините на големите търговски вериги както за хранителни, така и за други стоки. Ако не си изберат телевизор или пералня, младите семейства с деца задължително си тръгват с книжка за малкия член от фамилията, споделят от голям магазин за бяла и черна техника със специализиран щанд за книги в него.

Барче дава четиво с кафето

Барче в Благоевград предлага кафе в добавка с книга. На практика заведението е и минибиблиотека. Младите стопани на кафенето искат по този оригинален начин да се противопоставят на чалга културата, която залива връстниците им. Затова отворили кафе-библиотека в областния град. Целта е там да се събират хора, които искат да пийнат ободряваща напитка на спокойствие, като в същото време разлистят и почетат някоя интересна книга. Всеки клиент може да дари томче на заведението, за да се обогати библиотечният фонд. Тъй като кафето е в близост до общежитията на Американския университет в Благоевград, то логично в него вече има не само творби на български, но и на английски език. "Залагаме предимно на класиците, но има и творби на най-съвременните и четени автори", твърдят стопаните на заведението.

Търсим рецепти на английски

Странна тенденция при книгите за здраве и кулинария отчитат собствениците на книжарници. Оказва се, че българинът предпочита да си купи сборник с рецепти на английски. Причината, смятат книжари, е, че клиентите търсят разнообразието на чуждата кухня, а и вече познават добре традиционните български ястия и начините им на приготвяне. Подобно е положението и при книгите за здраве и диети. Чуждоезичните автори, които са успели да докажат своите методи през годините, са в пъти по-търсени от нашенските.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай