Търсачи на съкровища лапат дини на корем

Търсачи на съкровища лапат дини на корем | StandartNews.com

Археолози от Уелс и Канада се разхлаждат с български дини от село Никюп, докато търсят артефакти в Никополис ад Иструм. Историците са започнали да изучават и нашенски хора и ръченици, за да могат да танцуват на фестивала на динята в Никюп.

Диненият празник ще се проведе в събота и към него ще се присъедини и английската археологическа експедиция, водена от проф. Ендрю Полтър, разказа кметският наместник на селото Йорданка Атанасова.

Това е третото поредно издание на феста, организирано от кметството и ЧЗК "Плодородие 95", която е и спонсор на празника. За гостите кооперацията е приготвила 3 тона дини от прочутия никюпски сорт и по традиция на импровизирана трапеза на мегдана всеки може да похапне без ограничения.

Местни самодейци ще представят обичая "Орисване на бебе". За първи път ще прозвучи и химн на фестивала, написан по текст на Стефка Донева от селото. Сред атракциите на динения фест е участието на специалиста по карвинг Златка Енева. Пред жители и гости на селото тя ще покаже нови интересни техники и майсторство в изработването на скулптури от дини, пъпеши и други плодове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай