Танци и езда спасяват малчугани от компютрите

Танци и езда спасяват малчугани от компютрите | StandartNews.com

Родителите се чудят как да осигурят интересни занимания през ваканцията

Наплив от желаещи за часове по плуване в столицата

В истински ад може да се превърне лятото за родителите, които не са решили с какви занимания да разнообразят ваканцията на децата си. Ако не искате хлапетата да стоят с часове пред компютъра и телевизора с чипс и кола в ръка, или пък да ловят покемони по цял ден, по-добре им намерете интересни и полезни забавления за летните дни. Ето няколко предложения:

Разпускане в ритъм

Може да подарите на хлапето си възможността да изрази себе си с музика и танц. В ателиетата "Изразявам себе си чрез движение, танц и музика" децата имат възможност да изразяват себе си, използвайки инструментите на танца и свързвайки се с различен стил музика. С тях работят психолозите Мариела Михаилова-Стефанова и Кристина Веселинова. Заедно с момичетата и момчетата те разгръщат книгата на въображението, с помощта на която ще сътворят собствен танц под съпровода на завладяваща музика. В заниманията се включват елементи от различни видове танци като брейк, модерен балет, суинг и др., чрез които се развиват чувствителността и ритмичността към конкретен вид музика у хлапетата. Така малките изследователи ще се научат да общуват помежду си посредством движението на тялото. Ще се усетят способни да превърнат в танц всяка емоция, чувство, дума или мисъл, както и всяка фантазия в реалност. Чрез свободата, която им дават движенията и музиката, малчуганите ще развиват двигателна културата и емоционална интелигентност. Използвайки осъзнати движения, ще получат един творчески прочит на заобикалящия ги свят и многостранност на мисълта. Груповите занимания са подходящи за деца от 5 г. до 10 г. и ще се проведат в Психологически център "Аз и Ние", ул. "Ген.Кирил Ботев" бл. 26Е в столицата тази събота -30-ти юли. Цената е 15 лв. на хлапе, като е нужно предварително записване.
Спортът и тежките физически натоварвания не винаги са подходящи за децата, особено в ранна възраст, а танците са алтернатива, която е подходяща за деца още от 3 - 4 годишна възраст, защото са много естествени, полезни и приятни за всички възрасти.

Доказано е, че движението с музика е приятно за децата, а уроците по танци са подходящи и носят много и разнообразни ползи. Повечето танцови студиа в столицата предлагат курсове и обучения по танци и за най-малките.

Важно е програмата да бъде съобразена с възрастта на децата

за да може да се задържи вниманието и въображението им по време на урока. Танците от ранна възраст помагат в изграждането на позитивна и здравословна нагласа за живота в дългосрочен план. В днешно време, когато повечето деца прекарват свободното си време вкъщи пред телевизора или компютъра, танците са забавен начин да станат физически по-активни и да водят здравословен начин на живот. Според медиците редовните танци увеличават гъвкавостта, сръчността, координацията, физическа сила и издръжливост. Упражненията с повтарящи се движения, които се практикуват по време на уроците по танци подобряват цялостния мускулен тонус, стойката и позицията на тялото, баланса и координацията на цялото тяло, кръвообращението и сърдечно-съдовата дейност на организма. Тъй като танците са аеробна форма на упражнения, те са много полезни за деца с наднормено тегло. Добра идея за това лято е да запишете хлапето си на Зумба за деца. Това е спортно-танцова програма изградена от салса, хип-хоп, кумбия, бели денс, регетон, меренге, ча-ча-ча и други. Зумба насърчава хлапетата да развиват здравословен начин на живот и да приемат физическите упражнение като естествена част от ежедневието си, чрез танц и музика.

Ездата може и да лекува

Обучение за езда за малки и големи предлага столичната конна база "Хан Аспарух". Хлапетата ще имат възможността да овладеят основните конски ходове и техники за управление на коня. Уроците са подходящи и за деца, които до сега не са имали контакт с конете и нямат никакви ездови умения. 30-минутна езда в конна база "Хан Аспарух" с инструктор струва 40 лв., а за обучение по езда, грижа за коня и оседлаване ще трябва да се бръкнете с 50 лв. Обучението по езда включва подготовка и почистване на коня за езда, правилно оседлаване и оборудване , загрявка и подготовка, обучение по езда и разседлаване и почистване за прибиране в бокса. За децата контактите с конете са не само забавни, но и средство да изградят характера си по начини, които след това могат да им помогнат в различни сфери от живота. Конете създават увереност, учат на отговорност, търпение и чувствителност, доверие. Ездата доказано

подобрява дишането и циркулацията на кръвта

като множество други спортове. Това, с което се отличава е позата - изправена стойка върху гърба на коня за дълги периоди от време. Освен, че това предпазва от гръбначни изкривявания, увеличава подвижността на ставите и засилва мощта на целия гръб, това усилие подобрява баланса и координацията на яздещия.

Открити уроци в басейните

Полезно и приятно ще е да запишете хлапето си на плуване това лято. Плуването има благотворен ефект при заболявания на дихателните пътища и е много подходящо за деца, страдащи често от бронхити, пневмонии, катари на дихателните пътища или астма. Това е един от малкото спортове, които натоварват равномерно всички мускулни групи, без това да е свързано с прекалено голямо натоварване. Плуването подпомага координацията на цялото тяло и укрепва нервната система на детето, като нормализира артериалното налягане и пулса.

Обучение по плуване на деца предлага столичният "SPARK Sport & Social Club". То преминава през 4 етапа., като преодоляването на дадено ниво е индивидуално и зависи от възможностите на всяко дете. Периодично се провеждат открити уроци по плуване за родители, по време на които децата демонстрират своя напредък в басейна. Предлагат се ежедневни занимания по плуване за деца в група. Като групите по плуване са разпределени по възрасти и ниво на напредналост. Нужно е децата, които не са посещавали групите по плуване, първоначално да вземат индивидуални уроци с инструктор, докато

нивото им позволи да плуват в група

Инструкторът преценява кога детето може да започне да плува в група. Нивата на обучението по плуване на деца в клуба са "Звезда", което включва издишване през носа и устата, задържане на въздуха за 5 секунди, правене на звезда, плуване на 1 дължина кроул/гръб крака, скок от ръба на басейна (седнало положение) и плуване от 3 до 5 метра, както и изваждане на предмет от 0,50 см дълбочина. Второто ниво е "Рибка Немо" и с него хлапетата ще овладеят правенето на гъба, да плуват една дължина кроул, една дължина гръб, една дължина бруст крак, една дължина делфин крака, да правят скок от ръба на басейна и плуване 5 метра и да вадят предмет от 1,20 м дълбочина. След като преминат третото ниво "Делфин" хлапетата ще могат да се гмуркат на 1,50 м, а след края на четвърто ниво "Акула" без проблем ще се гмуркат и плуват 10-15 метра под водата. Урокът за определяне на нивото по плуване на хлапето струва 10 лв., а картата за 10 урока по плуване в група за деца - 140 лв. и е със срок на валидност 45 дни.

Зелено лято за приключенци

Зелено лято за приключенци предлага образователен център "Медиа" в столица. Целодневната еко занималня е изпълнена с много игри и разходки сред природата, които развиват уменията на децата за живот сред природата, стимулират креативното им мислене и творческите им заложби. Програмата включва уроци на открито, с разнообразие от приключенски игри, планинско водачество, лагерни огньове, приготвяне на здравословна храна, музика и танци, творчески еко работилници, изобразителни и приложни изкуства, работа с глина, упражнения по био земеделие, грижа за домашни животни. С много смях и веселие децата ще открият красотата и разнообразието сред природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай