Свинският грип дойде от Дунав мост

Опасната зараза тръшва младежи между 20 и 45 години

Свинският грип дойде от Дунав мост    | StandartNews.com

Свинският грип дойде от Дунав мост. Той вече върлува у нас, потвърди д-р Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор. Два случая на грип "Калифорния", или известен още като свински грип, са установени в Русе. Опасния вирус А H1N1 са пипнали жена на 34 г. и 4-годишно дете в крайдунавския град. Резултатите им за свински грип са потвърдени от Националната референтна лаборатория в София, обясниха здравни експерти. Те се лекуват успешно и няма данни за усложнения. Лекари признаха, че опасната зараза е полазила и пациенти в София.

"В Европа случаите започнаха по подобие на американската епидемия, но грипът е непредсказуем, "обърна" се и се прояви като свински грип, т.е. заболелите носят грипния вирус А H1N1, познат още като щам "Калифорния", обясни д-р Кунчев. По думите му е много рано да се каже как ще протече грипната епидемия у нас. Според експерта с двата грипни щама - свинския и "Виктория", хората могат да се заразят паралелно, но може и вирусът А H1N1 да доминира. Особеното на свинския грип е, че тръшва младите хора между 20 и 45 години. Лекарите успокояват, че преболедувалите преди две-три години имат изграден имунитет срещу вирусната инфекция. Щамът "Виктория" пък покосява предимно децата, болните с хронични заболявания, както и пенсионерите, коментират специалистите.

Фамилните лекари отчитат лек ръст на случаите от грип, но опашки пред кабинетите им още няма.

В момента болните от страшната настинка в Русе са около 80 на 10 000, което е доста под нормата за обявяване на епидемия. За страната регистрираните заболели са 93 на 10 хил. души, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай