Свидетел 003: Подсъдими призоваваха за джихад

Нелегалната структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“ съществувала от март 2008

Свидетел 003: Подсъдими призоваваха за джихад | StandartNews.com

Пазарджик. Три часа и зад параван съдиите разпитваха тайния свидетел 003 по делото за радикален ислям в Пазарджик. Част от подсъдимите по делото срещу 13-те имами в Пазарджик са призовавали към джихад на територията на България. Това твърди в показанията си анонимният свидетел, записан в кориците на делото под номер 003. Агентът на ДАНС, който бе разпитван в продължение на три часа, е разказал още, че имамите в продължение на години поддържали връзки със Саудитската фондация „Ал Уакф ал Ислями”, предаде бТВ.

Пазарджишкият окръжен съд оповести протокола от разпита на свидетел 003. В показанията си свидетелят казва, че от месец март 2008 г. на територията на България съществува нелегална структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“, като членовете в нея поддържат конспиративни контакти, прикривайки ги чрез неформални срещи на лидери и проповедници. Учредителното събрание на организацията е станало с участието на Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин, Муафак Аласад като на това събрание е присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия.

За ръководител е определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като целта е водачът да е български гражданин. В Истанбул през 2008 г. организацията получава програма, в която целите са налагане на исляма и шериатската държава в България като те се прикриват зад благотворителни и други дейности. Според тайния свидетел организацията е имала финансиране в размер на 400 000 евро за периода 2008-2010 г. Парите са разделени между участниците в нея като човекът, който ги е разпределял е Саид Мутлу.

Използвани са районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов за легализиране дейността на организацията. Останалите са получили карти на ваизи (проповедници), за да имат право на свободен достъп до населените места. В районите, в които са работили, се създава религиозно напрежение, стига се до екстремистки прояви, дори до насилие над друговерци. Според свидетеля се стига до видима ясна радикализация и до процеси, които застрашават религиозния мир.

Ахмед Ахмед е разпространявал идеи, базирани на религията, но с екстремистка насоченост, защото твърди, че държавата трябва да се управлява по законите на Шериата, а не по светските закони. Според свидетеля се стигнало дори до религиозна омраза към друговерците и до конфликт между радикалните и умерените мюсюлмани. Той дава подробности около конкретното участие на обвиняемите в тази дейност, пише Фокус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай