Световен режисьор се окичи с българско бижу

Педро Алмодовар сложи уникална брошка на търновска дизайнерка

Световен режисьор се окичи с българско бижу | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба".

Бижуто под формата на голямо златно перо на ревера му влезе в полезрението на целия свят по време на премиерата на новия му филм „Съседната стая", който беше представен на кинофестивала във Венеция на 2 септември т.г.

Емблематичният испанския творец позира на червения килим заедно с актрисите Джулиан Мур и Тилда Суинтън. Двете дами изпълняват главните роли във филма. Лентата е създадена по роман на Сигрид Нунес и изследва противоречивата тема за евтаназията.

За филма режисьорът спечели "Златен лъв". Това е първият англоезичен филм на Алмодовар, а статуетката му се присъжда 5 години, след като той получи награда за постижения в кариерата си на фестивала. 

В „Съседната стая“редовната сътрудничка на Алмодовар Тилда Суинтън е в ролята на военна кореспондентка, страдаща от неизлечим рак, а Джулиан Мур е нейна приятелка, която остава с нея в последните дни.

„Това е първият ми филм на английски език, но духът му е испански“, каза режисьорът след получаването на наградата, пише БГНЕС.

Дълго време синоним на подривни истории, в които се смесват хумор, трансгресия и много наркотици и секс, творбите на Алмодовар все повече са измъчвани от физическия упадък и страха от смъртта. 

За да обясни тази нова сериозност, 74-годишният режисьор често споменава живота си на застаряващ мъж, който все по-често живее като отшелник със своята котка.

Алмодовар изгря на международната сцена с номинирания за „Оскар“ през 1988 г. „Жени на ръба на нервна криза“ - мрачна комедия за жена, която току-що е изоставена от любовника си и чийто апартамент става сцена на заложнически ситуации и свръхдози.

Запитан за „мазохизма, хомосексуализма, мастурбацията, наркотиците, порното и атаките срещу религията“, които изглежда са характерни за филмите му, Алмодовар отговаря: „Всички тези теми, които се смятат за табу, принадлежат към моя живот. Не ги смятам за забранени или скандални“.

Но вече повече от десетилетие Алмодовар възприема по-прочувствен тон в творчеството си.

В неговия филм „Болка и слава“ от 2019 г. Антонио Бандерас играе болен режисьор, за когото Алмодовар признава, че е моделиран от самия него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пловдивчанин
преди 1 седмица

Алмодовар е великолепен режисьор. Гледал съм всичките му филми прожектирани в Бг.

Откажи