Свети Николай спаси 13 потъващи моряци (ОБЗОР)

Свети Николай спаси 13 потъващи моряци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Варна. Св. Николай Чудотворец сякаш наистина помогна в сложната и тежка акция по спасяването на потъващия руски товарен кораб "Елга-1" в морето край Балчик. Плавателният съд няма опасност да се озове на дъното. За случая съобщи агенция ТАСС. Екипажът от 13 моряци е евакуиран. Никой от тях не е пострадал.

Натовареният с въглища "Елга-1" е плавал под руски флаг от пристанище Темрюк, в Краснодарския край, за Варна. В сряда, когато се е намирал на около 160 км източно от Варна, корабът е подал сигнал, че машинното отделение се пълни с вода, а главната помпа е излязла от строя. На зова за помощ откликнал корабът Sea Spider, който според информация в български медии, е превозвал тръби за газопровода "Южен поток", посочва ТАСС. Въпросният кораб се приближил до закъсалия плавателен съд и е качил на борда си екипажа му.

"Морска администрация" и спасителите от варненската дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" организираха акция по спасяването на кораба. При 3 бала вълнение в 9-градусовата морска вода се спуснаха водолази, за да запушат пробойната, наводнила машинното отделение. "Операцията е трудна. Има вълнение, корабът е бил изоставен, но вече няма риск да потъне. Надяваме се в неделя да го транспортираме до порт Варна-изток, за да разтовари въглищата", каза за "Стандарт" шефът на "Морска администрация"-Варна, кап. Валентин Енчев. Според него няма данни 23-годишният "Елга-1" да е замърсил морето. Причините за бедствието с кораба предстои да се изяснят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай