Свързват острови във воден маршрут

Свързват острови във воден маршрут | StandartNews.com

Отварят за гости Свети Иван с реставриран манастир, туристи го разглеждат със Св. Анастасия

Островите Света Анастасия и Свети Иван ще бъдат свързани във воден маршрут. Така те ще привличат туристи. "Първоначалната идея е да направим воден път Бургас - остров Света Анастасия - остров Свети Иван - Созопол и обратно", заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи. Градоначалникът получи подкрепа от министъра на туризма Николина Ангелкова морската община да стопанисва парчето земя в Черно море. Тя обеща да подкрепи искането, след като то бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет.

Рейзи планира да превърне остров Свети Иван край Созопол в туристическа дестинация и място за поклоннически туризъм. Там преди 6 години бяха открити частици от мощите на свети Йоан Кръстител. Според кмета, ако островът бъде даден за стопанисване, общината ще може да кандидатства по две програми - за два кея по ОП "Рибарство и аквакултури", а за манастир и църквата по МИРГ. "Поздравявам кмета за желанието му да направи туристически маршрути, които да обхващат всички интересни забележителности. За нас е много важно развитието на културно-историческия туризъм, Созопол е пример в това отношение", каза министър Ангелкова. По думите й тази година се очаква сериозен ръст на туристите в Созопол - минимум 30%. Това означава, че броят на нощувките ще достигне до 800-900 хил. при 550 хил. през лято 2015. В петък вечер Созопол стана първата ни морска община, която даде официален старт на сезона.

В съботния ден Ангелкова направи изненадваща инспекция на Слънчев бряг и остана недоволна от павилионите и сергиите там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай