Свалят охраната на Цветанов

Психично болни заплашвали бившия МВР шеф, избраха му нов съдия за делото

Свалят охраната на Цветанов | StandartNews.com

София. Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов може да се раздели с охраната си от НСО. Причината е, че вече няма сериозни заплахи за сигурността му, стана ясно от изявление на наследника му Цветлин Йовчев в парламента.

По информация на депутата от БПС Йордан Андреев охраната на Цветанов струва на данъкоплатците 40 000 лева на месец. Йовчев препоръча на ръководството на НСО да преразгледа нуждата от защита за бившия вътрешен министър. И подробно изброи заплахите срещу Цветанов, а от проверките им става ясно, че не са сериозни. По думите му те са общо четири. "В Благоевград има сигнал на телефона 112 за Борисов и Цветанов, като лицето е установено, задържано и с оглед на психическото му състояние е настанено в център за лечение на психично здраве", обясни Йовчев. Получена била и закана за лична саморазправа с Цветанов, а в Ловеч бил подаден сигнал за бомба в жилището на бившия вицепремиер, изреди още МВР шефът. Във Варна също бил получен сигнал за бомба, като той не е потвърден.

От НСО обясниха, че ще разгледат нуждата от охрана за Цветан Цветанов, след като МВР, ДАНС и разузнаването подадат доклади, че опасност за живота му няма. По същия начин ще се действа и за гардовете на Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков, за които също има призиви за оттегляне.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви още, че в бившата агенция СДОТО е извършена вътрешна проверка на двамата служители, замесени в СРС-скандала от началото на годината. Срещу комисар Сергей Кацаров и комисар Радко Димитров, който тогава бил началник на отдел и стана известен с това, че се е опитал да изтрие записи с отвертка, са образувани досъдебни производства.

Междувременно стана ясно още, че делото срещу Цветанов е преразпределено на съдия Тони Гетов от Софийския градски съд. Причината е, че в четвъртък съдия Димитрина Ангелова си направи отвод по искане на прокуратурата. От държавното обвинение се позоваха на анонимни публикации в пресата за нейни близки отношения с един от защитниците на Цветанов - адвокат Менко Менков, и поискаха тя да не разглежда делото, за да няма съмнения за безпристрастността на процеса. "Не знам какво биха написали вестниците, ако се падне на мъж?", риторично попита Цветанов причината за отвода на съдийката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай