Свалиха 13-килограмов кошер от центъра на Стара Загора

Свалиха 13-килограмов кошер от центъра на Стара Загора | StandartNews.com


Стара Загора. Необичайна спасителна акция проведоха старозагорските пчелари Жельо Желев и Тодор Иванов от местното дружество „Липа” във вторник. Те свалиха голям пчелен рояк от дърво в центъра на Стара Загора. Специализиран автомобил на общината е вдигнал спасителите на повече 20 м височина  и те с изненада установили, че на дървото се е заселил естествен рояк с млада майка.

Образуваните пити били пълни с мед, а кошерът тежал близо 13 кг. Големината му показвала, че той е сред клоните на дърветата повече от 3 месеца. Пчеларите приготвили предварително един малък кашон, но се оказала, че трябва да потърсят два по-големи, за да поберат кошера и пчелите.

При спасителната акция продължила близо час, пчелите са били опушени с дървени въглища, за да се успокоят и да усетят предстоящата промяна. Така те се напиват с мед от питата и са спокойни, а не агресивни, поясняват пчеларите. 

Роякът е бил откарани в пчелин близо до старозагорското с. Кравино, където щял бъде преместен в здрав кошер с изградени пити, за да продължи младата майка да снася яйца. Според специалистите пчелите нямало да могат да преживеят зимата на открито, тъй като не издържат на влага, дъжд и сняг. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай