Стюардеси следят за ИДИЛ на борда

Няма заплаха за България заради бежанците, използват ни само за транзит

Стюардеси следят за ИДИЛ на борда | StandartNews.com

Има ли бойци на ИДИЛ у нас или страната ни е само транзит към Европа. Каква е заплахата и как службите ще реагират, за да разграничат бежанците, бягащи от войната, и бойците, опитващи да се нахлуят в Европа. Темата ще бъде разисквана тази седмица в Европейските парламент и Комисия.

Агенти от Европол ще дебнат в интернет кой сърфира в ислямистки сайтове

Авиокомпаниите ще подават данни към службите за сигурност при съмнения, че на борда присъстват бойци на "Ислямска държава". Стюардесите ще трябва да съобщават за всеки по-съмнителен тип - например такъв с брада или носещ характерно за терористите облекло. Това предвижда Директива за резервационните данни, която предстои да бъде приета от Европейския парламент.

"Т. нар. Директива за резервационните данни - казва с две думи да се свържат и да се получават данни от авиокомпаниите за предстоящите полети на граждани на ЕС към страни като Сирия и Ирак, в които се водят военни действия и има терористични заплахи, за да могат да отреагират службите на страните членки превантивно. Целта е да могат да спрат участието на граждани на ЕС на страната на ИДИЛ и на практика да се изгради единна информационна система на 28-е страни членки и да могат по-ефективно службите да се борят с тази заплаха", съобщи за "Стандарт" Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ. Той е заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и на Делегацията за връзки с Ирак, като следи отблизо случващото се в Близкия изток и "Ислямска държава". Радев обясни още, че "на национално ниво самите страни членки бяха призовани да актуализират законодателството си така, че да се вземат мерки и да се инкриминира участието на страна на "Ислямска държава", защото тук става въпрос за участие в терористични действия на територията на трети страни".

В момента към и от Близкия изток пътуват огромен кръг хора, които се проверяват чрез общоевропейската мрежа за сигурност. Системата позволява, когато се направи резервация, да се пусне и справка за лицето и ако то се окаже заподозряно за терористична дейност или често пътуващо към страни като Сирия и Ирак например, службите за сигурност у нас автоматично ще получават превантивна информация. Гарантирано е, че ще се защитят личните данни на гражданите и информацията за тях няма да бъде използвана за други цели освен за целите на сигурността и борбата с тероризма.

Емил Радев съобщи още, че данните на Европол сочат категорично, че България е само транзитна територия, защото сме по най-прекия път към Турция, Сирия и Ирак. "Няма обаче никакви данни наши граждани да участват в реални бойни действия на страната на ИДИЛ. "Говорих с ФБР, "Европол", "Евроджъст" и с координиращият звено "Тероризъм" на европейско ниво. Преди две седмици имаше заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент, където бяха поканени шефа на "Европол", на "Евроджъст" и координиращият звено "Тероризъм" и на него бе обсъдено всичко, което е свързано с чуждестранните бойци, със случващото се с ИДИЛ, с имиграцията, с връщането на чуждестранните бойци и мерките, които се вземат в страните-членки на ЕС. И там зададох изрично въпроса и на тримата: Има ли данни за участие на български граждани в редиците на Ислямска държава. Отговорът и тогава бе, че България е само транзитна държава за момента, защото сме по най-прекия път към Турция, Сирия и Ирак, но няма никакви данни за участие на българи в реални терористични действия на страна на ИДИЛ.

Също така шефът на "Европол" се ангажира да провери информацията и на практика получихме преди няколко дни официално потвърждение, че няма такива данни. Те ползват информация и от службите за сигурност на страните членки на ЕС, така че все още се смята, че България е само транзитна държава", обясни подробно Радев отговора на европейските спецслужби. Той допълни още, че в Брюксел вече се вземат и допълнителни мерки. "Преди дни например министърът на вътрешните работи на Великобритания предложи чрез интернет-доставчиците да може да се проследят посещенията на сайтове, които набират членове на ИДИЛ. Французите също предприемат мерки - те ще могат да изселват принудително френски граждани, които са участници в терористичните действия. В Германия вече се работи също, в момента има предложение да се отнемат документи за самоличност на хора, които са заподозрени, че участват в ИДИЛ и така те да не могат да пътуват извън страната. В различните страни се въвеждат различни правомощия на службите за сигурност, така че те да реагират на тази заплаха.

Тези хора, които се бият на страната на "Ислямска държава", макар да участват в терористични действия в друга държава, в един момент се връщат в страните членки на ЕС. И те имат и подготовката, и решимостта да извършват терористични актове и европейските граждани са заплашени от терористични действия на такива хора. Повечето от тях се свързват през интернет-сайтове, в които се набират бойци за терористичната организация. Заради това и у нас вече има неофициална инструкция до родните служби да предоставят трафични данни само в тази насока, а при особено опасни засечени контакти и да се действа. Тъкмо такива връзки по интернет са били засечени в Пазарджик, където ДАНС проведе мащабна акция срещу ромския лидер Ахмед Муса и хората му. Седем души бяха оставяни в ареста с решение на Пазарджишкия съд от петък. От друга страна обаче, от родните служби са категорични, че няма пряка терористична заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци, които идват у нас всекидневно. Единствено има повишен риск, тъй като територията ни се използва за транзитно преминаване като най-прекия път от и за Близкия изток. Засичани са случаи, при които лица, съпричастни към терористични организации, са се опитвали да влязат в страната ни в контекста на бежанската вълна, но те не са били допускани на наша територия. Бежанците, които пребивават в България, са проучени и е установено, че са от обикновените мирни жители на размирния регион. Службите ни постоянно следят и контролират бежанската вълна и процесите, свързани с нея.

900 от Балканите се сражават за халифат

Поне 900 бойци от Балканите се сражават за халифат на територията на Ирак и Сирия. Това съобщи пред bTV високопоставен служител на Националната разузнавателна служба, който от години следи ситуацията в Близкия изток, пожелал да остане анонимен.

Националната разузнавателна служба е проверявала неколкократно сигнали, свързани с фалшиви български документи, но не е установено присъствие на български бойци в халифата. "Все още няма установени българи джихадисти, които да се бият под флага на "Ислямска държава", но в Ирак и Сирия са заминали десетки македонци. Не може напълно да изключим евентуално участие в тази джихадистки структури на лица, които са имали друго гражданство и впоследствие са придобили и наше гражданство. Не разполагам с конкретни данни, по-скоро е логично заключение това, което казвам". Напълно възможно е предвид разпространението в региона на Близкия изток на фалшиви документи за самоличност, лица с подобни документи да са включени под някаква форма в структурите на "Ислямска държава" или друга джихадистка групировка в региона", обясни експертът. "Засега искам категорично да подчертая, предвид нееднократните тиражирани публикации и спекулации за наличност на български граждани в джихад в Сирия и Ирак, нямаме категорично потвърдени данни", категоричен бе служителят на НРС.

По оценка на разузнаването от обявяването на халифата през юни той е разполагал с 10 000 бойци, но сега с чуждите джихадисти и останките от баасистките структури на Саддам Хюсеин броят на бойците в "Ислямска държава" нараства в пъти.

12 500 са чуждите джихадисти от северна африка и други райони на близкия изток до 5000 са европейците като от Западни Балкани в Сирия и Ирак се бият 900. Македонците под флага на ислямска държава са няколко десетки. "Македонски граждани без съмнение участват в конфликтите в Сирия и Ирак", категоричен е разузнавачът. Възрастовата граница на джихадистите пада до 18 години, но подборът вече е по-прецизен и се набират кандидати с предишен боен опит. Основният им начин на влизане е главно през три точки на турско-сирийската граница - Газиантеп, Килис и Антакия. "Цели семейства от Западните Балкани се прехвърлят към територията на Сирия още преди обявяването на халифата, за да се устроят да живеят в условия на халифат, съобразен с нормите на шериата", обясни експертът. Някои от бойците вече се завръщат в страната си на произход - около 100 за Балканите. "Засега няма информация да готвят терористични актове, но ако "Ислямска държава" не удържи във военно отношение своята отвоювана територия от Сирия и Ирак, е възможно да се пренастрои за терористични действия в Европа", каза още служителят от Националната разузнавателна служба.

БЛИЦ

Няма нашенци на страната на ИДИЛ

Емил Радев е втори мандат депутат в Европейския парламент от групата на ГЕРБ/ЕНП. Заместник-председател е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и на Делегацията за връзки с Ирак, като следи отблизо случващото се в Близкия изток и "Ислямска държава".

- Г-н Радев, проведохте разговори с няколко служби за сигурност, можете ли да кажете има ли българи, които се бият на страната на "Ислямска държава"?

- Да, говорих с ФБР, "Европол", "Евроджъст" и с координиращия звено "Тероризъм" на европейско ниво. Преди няколко дни официално ми бе отговорено, че няма наши граждани и България е само транзитна държава.

- След акцията на ДАНС от миналата седмица у нас се заговори за промени в законодателството, които да инкриминират участието на българи в редиците на Ислямска държава. Биха ли постигнали нужния ефект и какви всъщност трябва да са промените на национално и на европейско ниво?

- Трябва да има и на национално, и на европейско ниво да се предприемат действия. Що се касае до европейското ниво, в момента се говори за т.нар. Директива за резервационните данни - с две думи да се свържат и да се получават данни от авиокомпаниите за предстоящите полети на граждани на ЕС към страни като Сирия и Ирак, в които се водят военни действия. На национално ниво самите страни членки бяха призовани да актуализират законодателството си така, че да се вземат мерки и да се инкриминира участието на страна на "Ислямска държава", защото тук става въпрос за участие в терористични действия на територията на трети страни. И фактически държавите членки наистина започнаха да вземат такива мерки.

- Например?

- Тази седмица министърът на вътрешните работи на Великобритания предложи чрез интернет-доставчиците да може да се проследят посещенията на сайтове, които набират членове на ИДИЛ. Французите също предприемат мерки - те ще могат да изселват принудително френски граждани, които са участници в терористичните действия. В Германия вече се работи също, в момента има предложение да се отнемат документи за самоличност на хора, които са заподозрени, че участват в ИДИЛ и така те да не могат да пътуват извън страната. В различните страни се въвеждат различни правомощия на службите за сигурност, така че те да реагират на тази заплаха.

- Във връзка с резервационните данни - ще се проверяват всички граждани, които са направили резервация или ще се търси съвпадение в база данни на службите?

- Това все още се разисква.

Млади сирийци се крият от военна служба у нас

"Ислямска държава" може да удвои бежанския поток към страната ни, твърдят експерти

Хиляди млади мъже бягат от военна служба в Сирия и напускат страната като бежанци. Основно потокът от младежи тръгва към Турция, а всеки трети от тях идва в България. Това разказват потърпевши, които са се спасили от ада на куршумите. Някои от тях вече са у нас и искат да намерят убежище и да помислят за своето бъдеще. 30-годишният кардиолог Мохамед например помага на бежанци във Военна рампа. Той е оставил сънародниците си, тъй като не иска да участва в сраженията срещу "Ислямска държава".

В момента само във Военна рампа има настанени 590 души, сред които обаче малко семейства.

"Напоследък идват доста ергени, сами мъже, които търсят късмета си у нас и в Европа", казва комендантът на центъра Светлин Занев. По думите му капацитетът е 700 легла, а всеки ден идват нови хора, но някои си заминават. "90% са от Сирия, имаме 15 от Ирак. Сред настанените 154 са децата от 74 семейства", продължава комендантът. От няколко дни пък на територията на центъра вече действа и самостоятелна кухня, където готвач приготвя две топли ястия за настанените. Менюто е съобразено с техните изисквания. В центъра се провеждат и курсове по български език, които обаче не са сред най-посещаваните. "Мъжете постоянно разказват, че бягат от войната, защото не искат да се бият за някой, който само ги използва, и не разбират каква е каузата, за която да лее кръв", твърдят експертите, които работят с тях. "В момента всички мъже между 18 и 40 години се привикват за война. А ние не искаме да се бием, искаме мир, искаме нормален живот", разказват и самите сирийци. Доста от тях обаче не искат да застанат с имената си или да се снимат, защото се страхуват, че могат да ги намерят и тук.

Заради тежката ситуация в Сирия експертите у нас очакват нова бежанска вълна към България. След ударите срещу "Ислямска държава" в Сирия стотици са потърсили убежище у нас, а техният брой ежедневно расте. Чужденците вече търсят нови маршрути, а част от тях отиват веднага в бежанските центрове. И с новата вълна у нас идват предимно млади мъже на възраст между 20 и 30 години.

Междувременно всеки ден български гранични полицаи спасяват бегълци, които се опитват да преминат нелегално границата със Сърбия, за да си търсят късмета в Европа. Доста от тях са били откривани в безпомощно състояние и само бързата реакция от страна на граничарите е помагала за спасяването им.

Мохамед научил руски, след като се влюбил

30-годишният кардиолог Мохамед, който се е спасил от военна служба в Сирия, иска да продължи да упражнява професията си, но в България. За целта обаче ще трябва да намери болница, която да склони да изчака дипломата му да бъде пратена от Сирия и легализирана.

"Обичам си професията и знам, че мога да помагам на хората. Искам да продължа да го правя", казва Мохамед. От три седмици той е в центъра във Военна рампа. Разказва как пеша е преминал границата нелегално, след като не искал да плати на каналджии. "По едно време в гората си мислех, че няма да оцелея. Спомних си майка ми и сестра ми. Знаех, че още една нощ като изминалите няма да издържа", разказва сега Мохамед. Решил да избяга, след като получил повиквателната за войната. Казал си, че иска "бъдеще без корени, а не ковчег със спомени". Така един ден напуснал родния Алепо. И се озовал в София. Сега кардиологът с умиление си спомня за работата си в болницата в размирния град. И казва, че би помагал и тук, стига някой да му даде възможност. И докато Мохамед чака да получи статут на бежанец, с радост си спомня как научил и руски език заради една от своите любови - рускинята Маша.

Пакистанци бедстват, изоставени от каналджии

Петима мъже от Пакистан са потърсили помощ от полицията в Разград, изоставени от каналджии.
Пришълците на възраст от 21 до 24 години се появили на шосето за Търговище рано сутринта в събота. Те наели такси и сами поискали да бъдат откарани в полицията. Проверката в РПУ в града установила, че те са без документи и пребивават в страната незаконно. По техни данни всичките били от пакистански произход. Предполага се, че са влезли у нас нелегално и опитвали да пресекат страната на север, водени от желанието да стигнат до Западна Европа. Най-вероятно са били изоставени от каналджиите, на които не можели повече да плащат. Студената нощ несретниците прекарали в гората край местността Вълчите ями край града и заплашени от измръзване под открито небе решили да се предадат на властите. Петимата мъже са откарани с полицейски конвой до бежанския лагер в Елхово, където ще бъде изяснен статутът им, уточниха от полицейския пресцентър в Разград.

Вучков: Събираме доказателства

По отношение на акцията на ДАНС миналата седмица, когато бе ударено разпространението на радикален ислямизъм МВР шефът Веселин Вучков обяви, че полицията оказва пълно съдействие за събирането на годни за пред съда доказателства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай