Понеделник,

Стягат контрола на казаните за ракия

От: Failed to load user -
A
A
A

Селските казани за варене на ракия ще минат под контрола на общините. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които бяха приети на първо четене от икономическата комисия към парламента. Те са внесени от председателя на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) и група народни представители. В момента контролът на казаните за ракия се осъществява от Агенция "Митници".

Дължимият акциз за ракията ще се плаща в общината, където се намира казанът. Така се създава възможност за допълнителни приходи в бюджета на общините. Даниела Савеклиева (ГЕРБ) и Людмила Петкова от Министерство на финансите обясниха, че ако контролът се осъществява на местно ниво, ще бъде по-ефективен и ще се намали нелегалното производство на алкохол. Депутатът Мартин Димитров (Реформаторски блок) също посочи, че Агенция "Митници" няма капацитет да обикаля всички малки общини, където има казани за ракия, за да правят проверки.

От Министерство на икономиката обаче изразиха позиция, че промените няма да са особено ефективни и дори така има риск от увеличаване на сивия сектор в бранша. В законопроекта се прецизира определението за "специализиран малък обект за дестилиране" в съответствие с европейското законодателство - обект, в който се правят не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички