Страхуваме се от бежанците заради МВР

Не расте нетолерантността, а ксенофобският крясък

Страхуваме се от бежанците заради МВР | StandartNews.com

София. Неспособността на МВР да се справи с битовата престъпност е една от главните причини българите да не желаят да приемаме сирийски бежанци. Изводът стана ясен от последното изследване на социологическата агенция "Медиана".

Страхът от непознатото, както и убеждението, че България не може да се погрижи за сирийците и те живеят в немотия, карат 31% от българите да се страхуват от ръст на престъпността. Според директора на "Медиана" Кольо Колев това е пряко свързано с високите нива на битова престъпност и ниската успеваемост на МВР да залови извършителите. Особено в момент, в който българите виждат, че голяма част от силите на реда са струпани в центъра на София, за да пазят държавните институции от няколкостотин мирно протестиращи граждани. Това оголва крайните квартали и другите градове, смятат още те.

В над 80% от случаите на обири, побои и друг вид битова престъпност служителите на МВР не са успели да помогнат по никакъв начин - нито са успели да върнат част от откраднатото или да заловят извършителите на престъплението. "Хората почти не вярват на институциите", посочи Колев. А престъпността достига високи нива. В рамките на последната година над 400 000 домакинства са станали жертва на битова престъпност, показват още данните. Забелязва се и тенденция земеделците да отказват да садят каквито и да било култури, тъй като крадци обират реколтата.

Според Кольо Колев проблемът с бежанците е силно политически преекспониран. "В момента на територията на България има около 6-7000 сирийци - колкото 1/6-а от стадион "Васил Левски", посочи той. Въпреки малкия им брой, проблемът се оценява като изключително сериозен сред голяма част от обществото. Участниците в Консултативния съвет по национална сигурност също посочиха бежанската вълна като един от най-големите опасности пред сигурността в България.

"Нараства не толкова страха от бежанците и нетолерантността към тях, колкото се увеличава ксенофобския крясък", смята още Колев. По негови думи проблем е "политическото говорене на кресливи и политически импотентни хора от различни националистически формации". "Нараства крясъкът, истерията, агресивността в една миноритарна, но значителна по обем, част от обществото", коментира още диркеторът на социологическата агенция.

По данни от преди година България е била една от най-толерантните към различните страни в Европа. Под влияние на ксенофобските "крясъци" обаче, вече 15% от населението на страната (грубо около милион граждани) одобряват откритата агресия към бежанците. "Чудовищни нива", смята Колев. Около 40% от респондентите пък показват отношение към тях като към заразно болни или престъпници и призовават за тяхната стриктна изолация. Всеки пети пък категорично не иска да им помагаме по какъвто и да е начин.

Една от причините е и кризата и нарастващата безработица. "Твърде бедни сме, за да издържаме и тях", смятат 23% от запитаните. Много от хората не виждат бежанската криза като временно явление, каквото всъщност е. "Голяма част от бежанците не виждат бъдеще в България и искат да продължат към Европа", смята и евродепутатката Илияна Йотова. "Истинският разговор все още не е започнал", посочи тя. Йотова заяви още, че настоява за среща на високо равнище в ЕС, в която да бъде направена цялостна стратегия. Тя запита още и къде са отишли европарите, отпускани досега за развиване на възможностите ни за справяне с подобен проблем.

Изследването на "Медиана" е проведено през месец ноември 2013-а година сред 1001 пълнолетни български граждани по поръчка на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай