Страх от поледици и лавини сковава страната

Страх от поледици и лавини сковава страната | StandartNews.com

Поледици и лавини ще дебнат шофьори и разпускащи по зимните ни курорти. Лекото затопляне и нестопилият се сняг ще направят опасна комбинация, предупреждават експерти. Селски кметове пък се захванаха лично да чистят улиците, за да могат хората да се придвижват.

Не излизайте сами в планината, а само в група, зоват спасителите

При опасно замръзване затварят пътищата, докато не бъдат изчистени

След падналия сняг, който обърка трафика на много места в страната, сега хората се готвят за поледици, а планинските спасители предупреждават за опасност от лавини. Вчера Пътната агенция обяви, че ще затваря пътищата при опасни поледици до изчистване на шосетата. Те предупредиха водачите, които ще пътуват в северозападната част на страната, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код за потенциално опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Там се очакват валежи и поради ниските температури ще има условия за образуване на поледица. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с жълт код, ако това не е наложително. Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Междувременно падналия сняг в Банско активира любителите на екстремното каране на ски и сноуборд, които се спускат по улеите под връх Тодорка, извън периметъра на ски зоната. Затова 20-те планински спасители са нащрек. "Тази вечер и през следващата нощ се очаква нов снеговалеж. Това ще увеличи риска от падане на снежни дъски. Няма как да спрем екстремистите в планината, не може да вдигнем ограда срещу тях. Наши патрули са навсякъде в ски центъра, призивът ни към скиорите и сноубордистите е да не напускат зоната и да се движат само по маркирани пътеки", каза вчера за "Стандарт" планинският спасител Петър Чолев. Той и колегите му спасиха в дните преди Нова година двама столичани, които се пребиха след подхлъзване под връх Вихрен.

Получат ли сигнал в Планинска спасителна служба - Банско за бедстващи туристи, то веднага се сформират спасителни екипи. "Нека никой не излиза сам в планината. Да бъдат в група, в която поне един човек да е опитен планинар. Да са със заредени мобилни телефони, да носят и отделни батерии. Защото на 2000 метра надморска височина при минус 20 градуса батерията се харчи много по-бързо", съветва опитният спасител от Банско. В ПСС разработили специално мобилно приложение за телефони, по този начин автоматично се изпраща есемес с точните координати на мястото, където притежателят на GSM-а се намира след претърпяната злополука. "Това ни помага страшно много и на нас, и на пострадалите. Понякога минутите са ценни. Възможно е раненият да няма тежки травми, но винаги има опасност от измръзване високо в планината", обяснява Петър Чолев. Призивът ни е никой да не подценява рисковете, които крие гората през зимата, за да не се стига да тежки, а понякога и до фатални последици. Човешкият живот е безценен, но в някои случаи сме безсилни да предотвратим най-лошото, допълва планинският спасител от Банско.

Повече туристи по пистите

Условията за ски идеални и в трите ни курорта

Повече туристи има по зимните ни курорти в сравнение с миналата година.
Банско отчита 8% ръст на гостите по Коледа и Нова година за последните 2 седмици спрямо същия период на 2015-а година, съобщиха от съюза на хотелиерите. Ски курорт номер 1 в България е бил избран за новогодишната ваканция от гости от Австрия, Италия и Швейцария. Най-предпочитани са били петдневните ваканции, което дава много добра устойчивост на зимния туризъм. Повече от 70% от гостите за Коледа и Нова година са били млади хора от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия. За първи път в този период на годината Банско е посрещнал големи групи туристи от Австрия и Швейцария, които са конкурентни държави в зимния и ски туризъм. В курорта е имало и туристи от САЩ и Канада. Според маркетинг директорът на ски зоната Иван Обрейков снежната покривка под Тодорка е около 65 см, като оръдията за технологичен сняг продължават да работят.

Над 32 хил. туристи са преминали през ски зоната в Пампорово около Коледа и Нова година, съобщиха от "Пампорово" АД. Български, гръцки, турски, румънски, британски и холандски гости избраха курорта за Коледните и Новогодишни празници. Преобладаваща част от гостите, празнували в курорта, са били българи. Има ръст на ваканционните групи от Гърция, Турция и Румъния, отчитат от Пампорово. Условията за ски в курорта са отлични, отворени за скиорите са осем писти с различна степен на трудност- от начинаещи до напреднали.

Най-старият български планински курорт Боровец пък отчита 90% заетост по време на Коледа и Нова година. Структурата на туристите в курорта по същото време е била 50/50 българи и чужденци от Великобритания, Германия, Русия, Украйна, Косово, Балкански държави.

Бяла смърт застигна пенсионер по пижама

Преспа го затрупа, клошар измръзна в студа

Първа жертва на студа в България. Пенсионер издъхна от бяла смърт. Трагедията се разигра в шуменското село Стоян Михайловски. 64-годишният Величко Колев се приготвил да си ляга и дори си облякъл пижамата. В последния момент мъжът решил да излезе да заключи входната врата и паднал зад нея. Вероятно се е подхлъзнал и после не е могъл да стане. Така издъхнал от измръзване при минусовите температури. А падналият сняг го покрил. В понеделник брат му го търсил по телефона от Нови пазар и като не се обадил, отишъл в селото да види какво става. Мъжът изпаднал в шок, тъй като заварил къщата отключена, на масата стояли чаша недопито вино и мобилният телефон на Величко, а от него нямало и следа. Братът изтърчал до кметството и извикали полиция. Пристигналите униформени открили мъжа под пряспа зад вратата. Съседи разказаха, че Величко бил добър строител, живеел сам, след като се развел.

В Балчик пък се борят за живота на премръзнал бездомник. След солидна почерпка той паднал на улицата. Часове по-късно бил открит измръзнал. Първоначално го прегледали медиците в Спешния център в Балчик, след което го откарали в болницата в Добрич. До часове лекарите ще решат дали ще се наложи ампутация на ръцете му, които са пострадали от измръзването.

Кметове яхват трактори, чистят села

Взимат техниката от фермери, хората ги хвалят

Селски кметове запретнаха ръкави лично да изчистят улиците от натрупалия сняг. Хората се зарадваха и им благодариха.
Чудо невиждано, нареждаха в сливенското село Николаево. Причината е, че първата жена кметица там успя да почисти всички улици в най-големия сняг. "На 4 януари сутринта, когато селото ни беше буквално затрупано, се събудихме с шума на трактор с гребло, а на него качена кметицата ни Данка Кънева", казаха жители на Николаево. Само за няколко часа Данка успяла да почисти основните улици на селото, а до вечерта и всички улици. Такова чудо досега не е било, хвалят се местните. "Успях да убедя местен селскостопански производител да ми даде трактор с гребло. Всичко е за негова сметка, защото аз нямам бюджет за почистване. Радвам се, че първата жена кметица на Николаево успя да почисти цялото село. Нещо, което не се е случвало никога досега", каза пред "Стандарт" Данка Кънева, която е кмет от ноември миналата година. До момента Николаево е било управлявано само от мъже.

Кметът на Буковлък Росен Русанов пък за пореден път се прояви като управник за пример. Той не е чакал нито миг, а сам яхнал снегорина и започнал да чисти улиците на селото. "Веднага щом падна снегът, той излезе да почисти. Винаги на място! Най-добрият!", хвалят го в селото.

И трети управник грабна лопатата да рине сняг. В първия работен ден на новата година кметът на романското село Кунино Йоло Петков лично се втурнал да разчиства улиците от снега. Снежната покривка била около 15 сантиметра, а там живеят предимно възрастни хора. Затова и Петков сам хванал лопатата и се заел да разчиства тротоарите, съобщава tribali.info. "Гордеем се, че си избрахме такъв достоен кмет още на първи тур. Другите населени места могат само да си мечтаят за такъв добросъвестен, честен и справедлив управник! Да ни е жив и здрав, той е кмет мечта", пишат развълнуваните жители на селото.

Глобиха жена, "паркирала"  Панчаревското езеро

Столичната "Пътна полиция" глоби 29-годишната жена, която вечерта в понеделник падна с колата си в Панчаревското езеро. Проверката на полицаите установила, че шофьорката е виновна, защото е карала с несъобразена с пътните условия скорост. Тя се ударила в дърво, след което се озовала в езерото. Инцидентът стана около 20 ч по време на обилен снеговалеж. Шофьорката обаче твърди, че не тя е виновна, а фактът, че пътят не е бил почистен от снегорин. След като падна в Панчаревското езеро, дамата бе извадена от пожарникари и откарана с линейка в Окръжна болница за преглед. По чудо тя се отърва невредима в мелето.

Сливен похарчи 1/4 от зимния си бюджет

Само за два дни чистене на сняг сме изразходвали 25% от годишния бюджет за зимно поддържане. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев. Общо 120 хиляди лева са предвидени за почистване на улиците в града под Сините камъни през зимата. Това означава, че за двата дни със сняг общината е дала 30 хиляди лева от заложените 120 хиляди лева. Други 470 хиляди лева са отделени за почистване на общинската пътна мрежа. Кметът обяви, че общината дължи 4,5 милиона лева на фирма "Грийн партнърс", която се грижи за снегопочистването на града. На фирма "Пътно поддържане" пък, която трябва да се грижи за шосетата в общината, не е плащано от две години.

5000 чистят денонощно магистралите от снега

5000 души чистят денонощно пътищата от републиканската пътна мрежа от натрупаните снежинките. 2600 снегорина ринат по основните шосета у нас при 24-часов режим на работа. Машините са двойно повече от обичайното. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV. Въпреки трудните условия, за да не пречат на трафика в края на празничните дни, пътищата не са затваряни, като вместо това снегорините въртели по магистралите и шосетата дори без да е спряло да вали. Ако това не бе направено, вместо 20 см щеше да се натрупа над метър, обясни Павлова. И допълни, че най-големи вчера са били трудностите в регионите на Русе, Велико Търново и Силистра. Вчера, за да бъдат обработени против обледяване и лошото време, бяха затворени шосетата между Силистра и Русе и Силистра и Варна, обясни Павлова.

През зимата е нормално да има сняг. Според нормативната уредба е допустимо по магистралите да има 3 см сняг до два часа, след като е спрял валежът. Затова се говори и за проходимост при зимни условия, а не за каране по асфалт, обясни Павлова. По думите й ситуацията е била критична дори за почистващите фирми - имало снегорини със замръзнало гориво и паднали акумулатори.

Езерото Сребърна замръзна

Езерото в резервата "Сребърна" замръзна от ниските температури през последните няколко дни. Дебелината на леда е около 10 см, а нивото на водата в езерото е 215 см. Само в центъра на голямото водно огледало има незамръзнало петно, на което се наблюдават струпвания на постоянно пребиваващите в резервата видове - водни кокошки, зеленоглави патици и корморани. В момента на територията на резервата има многобройно ято от вида голяма белочела гъска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай