"Стандарт" чертае маршрут "Стари занаяти" за Сливен, Котел и Жеравна

"Стандарт" чертае маршрут "Стари занаяти" за Сливен, Котел и Жеравна | StandartNews.com

Да се превърне Сливен в развит и атрактивен културно-исторически център. С тази задача вестник "Стандарт" събра като част от кампанията си "Чудесата на България" на дискусия държава, местна власт и бизнес.

Преди броени минути в сградата на общината в центъра на града започна разговорът за това как градът да развие своето богато наследство.

"Добре дошли на дискусията "Чудесата на Сливен". Още пред 1834 година тук е основана първата фабрика не само в България, но и на целия Балкански полуостров. 500 работници-те , с които започва работа, и производството й е нещо феноменално не само за региона, страната ни, но и за цяла Европа". С тези думи главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова откри дискусията. И отбеляза, че именно заради този наследен предприемачески дух на Сливен сега може да се говори за развитието на икономиката на града и региона.

"Години наред ситуацията във финансовото положение е тежко", призна Бозукова. И се върна пак към историята - "Независимо от това, че Добри Желязков загуби фабриката и живота си, той не се отрече от чудото на България - вярата. Именно с тази вяра сме се събрали тук". "Даваме си ясно сметка, че в момента Сливен има нужда от помощта както на държавата, така и на медиите, така и на целия туристически бранш. Защото Сливен все още не е превърната в необходима туристическа дестинация", изтъкна Бозукова. И пожела успех на дискусията, която има за цел да превърне Сливен в една атрактивна туристическа дестинация както за самите българи, така и за всички чуждестранни туристи.

На дискусията присъстват министърът на земеделието и храните Десислава Танева, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, археологът Николай Овчаров, представители на бизнеса от региона.

"Благодаря на "Стандарт", че направиха нашия град част от кампанията "Чудесата на България", защото културно-историческото наследство не е само повод за самочувствие и гордост, но има и голям потенциал за развитие на туризма", приветства разговорът и кметът на Сливен Стефан Радев.

По думите му - подобни форуми са важни, защото дават тласък, поле за дискусия и поставянето на цели, които да се преследват всички заедно. "Не е по силите на общината да се справим с проблемите, които имаме", призна кметът. И изброи някои от трудностите, с които се сблъсква местната власт в опитите си да развие Сливен като културно-исторически център. На първо място това е проблем със собствеността на самите обекти, сред които Фабриката на Добри Желязков и Сливенските минерални бани. "Тази разпръсната собственост ще затруднява всички бъдещи проекти", отбеляза Радев.

Вече обявихме, че акцент във форума ще е превръщането на сградата на първата текстилна фабрика в България – фабриката на Добри Желязков, в исторически музей с акцент на експозициите върху Възраждането и историята на хайдушкото движение в България, заяви още Стефан Радев. "Ще говорим за превръщането на сградата на Сливенските минерални бани в туристическа атракция, развитието на маршрутите, свързани с крепост Туида, изграждането на нов туристически маршрут между Сливен, Котел и Жеравна за популяризиране на старите български занаяти", коментира той.

"Високо оценявам усилията на всички участници в дискусията за популяризиране на "Чудесата на Сливен". Тази кампания ни дава възможност още веднъж да представим уникалното културно – историческо наследство на града на Добри Чинтулов и Добри Желязков, на поети, бунтовници и предприемачи", заяви Стефан Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай