Специалисти препоръчват: По колко млечни продукти да пием на ден

Какъв е рискът за здравето

Специалисти препоръчват: По колко млечни продукти да пием на ден | StandartNews.com

Когато става въпрос за консумация на млечни продукти, количеството, което се счита за подходящо, може да варира в зависимост от индивидуалните здравни нужди, възрастта и хранителните предпочитания. Като цяло препоръчителното количество на приема на млечни продукти се ръководи от различни здравни организации, като целта е да се балансират хранителните ползи, като същевременно се избягва прекомерният прием, който потенциално може да доведе до здравословни проблеми.

Препоръчително е възрастните трябва да се стремят към 3 порции млечни продукти на ден. Това може да включва мляко, кисело мляко, сирене или обогатени алтернативи на растителна основа. В идеалния случай всяка порция трябва да осигурява около 300 милиграма калций, което допринася за препоръчителния дневен прием от 1000 милиграма за възрастни. Тази препоръка помага да се осигури достатъчен прием на калций и витамин D, които са от решаващо значение за поддържане на здравината на костите и за предотвратяване на заболявания като остеопороза.

При децата и тийнейджърите нуждите са малко по-високи поради техния растеж и развитие. Американската академия по педиатрия препоръчва от 3 до 4 порции млечни продукти на ден за деца и юноши. Това помага да се задоволят повишените им нужди от калций и витамин D през годините на формиране.

Идеалното количество млечни продукти обаче може да бъде повлияно от индивидуалните здравословни условия. Например хората с непоносимост към лактоза може да се наложи да ограничат приема на млечни продукти или да изберат продукти без лактоза. За щастие има многобройни алтернативи, като мляко без лактоза, кисело мляко и сирене, както и обогатени млека на растителна основа, като бадемово, соево или овесено мляко. Тези алтернативи могат да осигурят подобни хранителни ползи, без да причиняват храносмилателен дискомфорт.

Освен това някои хора могат да имат алергии към млечни протеини, като казеин или суроватка, което налага пълното избягване на млечни продукти. За тези хора е важно да търсят други източници на калций и витамин D, като зеленолистни зеленчуци, обогатени зърнени храни и ядки.

За разлика от тях прекомерната консумация на млечни продукти може да представлява потенциален риск за здравето. При някои проучвания високият прием на пълномаслени млечни продукти е свързан с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Ето защо изборът на нискомаслени или обезмаслени млечни продукти може да бъде по-добър избор за тези, които са загрижени за здравето на сърцето. Освен това прекомерната консумация на млечни продукти може да доведе до прекомерен прием на калории, което може да допринесе за увеличаване на теглото.

За повечето хора умерената консумация на млечни продукти - съобразена с препоръчителните порции - поддържа балансиран хранителен режим и допринася положително за цялостното здраве. Струва си също така да се отбележи, че разнообразното хранене, което включва редица храни от всички хранителни групи, може да помогне за ефективното задоволяване на хранителните нужди.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай