Специалисти: Каква е тайната на дълголетието

Прости, но ефикасни упражнения

Специалисти: Каква е тайната на дълголетието | StandartNews.com

Как да активирате блуждаещия нерв, който е важен за сърцето, дишането, храносмилането и имунната система.

Блуждаещият нерв е нерв, който минава от мозъка към стомаха и играе много важна роля в контролирането на множество функции в тялото.

Това е основният нерв в парасимпатиковата нервна система, което означава, че контролира неволеви функции - сърдечен ритъм, дишане, храносмилане. Тъй като влияе върху работата на сърцето и намалява риска от аритмия и хипертония , неговата дейност е важна за дълъг и здравословен живот.

Вагусът влияе и върху намаляването на стреса, което допълнително регулира различни здравословни проблеми. Също така помага за успокояване на възпалителните процеси , като по този начин намалява риска от артрит и болестта на Алцхаймер.

Ако разбираме и връзката между активния блуждаещ нерв и доброто храносмилане, психическото здраве и цялостния баланс на тялото, също ще бъде полезно да знаем прости упражнения, които могат да активират този важен нерв.

Най-лесният начин за активиране на вагуса е да практикувате коремно дишане, като ангажирате диафрагмата. Седнете или легнете в удобна позиция, поставете едната си ръка на гърдите, а другата на корема. Поемете дълбоко въздух през носа, уверете се, че стомахът ви се повдига и гърдите ви остават неподвижни. Издишайте бавно през устата, оставяйки корема да падне. Повторете това в продължение на пет до десет минути.

 

Простите упражнения също могат да помогнат. Единият се изпълнява чрез бавно завъртане на главата отляво надясно и назад, без да се движи тялото. Във втория направете същото, като леко натиснете шията с върховете на пръстите си от едната страна. И накрая, добър вариант е просто да хвърлите главата си назад, което разтяга врата си. Останете в това положение за 30 секунди, починете и повторете. Вижте как се изпълняват тези лесни движения, като е достатъчно всеки ден да избирате поне едно от тях.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай