Специалисти: Как да разберете, че наистина сте "мъдър човек"

седемте компонента

Специалисти: Как да разберете, че наистина сте "мъдър човек" | StandartNews.com

Какво всъщност е "мъдрост"? По дефиниция то се описва като качество да имаш опит, знания и добра преценка - и според изследване, има проста скала от седем точки, която всъщност може да определи колко мъдър е някой. Ето какво установиха изследователите.

Какво всъщност съставлява „мъдростта“

За да проведат това проучване, изследователите искаха да надграждат съществуваща скала за изчисляване на мъдростта, която включваше 28 въпроса. В това проучване обаче те съкратиха списъка до седем въпроса, уместно базирани на седемте компонента, които съставляват мъдростта. Тези компоненти са:

  1. Себеотражение
  2. Просоциално поведение (т.е. емпатия и състрадание)
  3. Емоционална регулация
  4. Приемане на различни гледни точки
  5. Решителност
  6. Социално консултиране (т.е. даване на полезни съвети)
  7. Духовност

Изследователите анкетират малко над 2000 участници, за да разберат колко тясно са свързани със седемте компонента. Например, участниците биха оценили твърдението „Оставам спокоен под натиск“ по скала от 1 до 5.

Както старшият автор на изследването д-р Дилип В. Джасте, обяснява в съобщение за медиите, „Избрахме правилния тип въпроси, за да получим важна информация, която не само допринася за напредъка на науката, но също така подкрепя нашите предишни данни, че мъдростта корелира със здраве и дълголетие“.

Какво показват изследванията

Седемте компонента на мъдростта - и последващите въпроси, зададени на участниците - се оказаха точна и надеждна мярка за мъдрост. И разбира се, да бъдете смятан за мъдър може да бъде перо в шапката ви, но това е нещо повече от нова личностна черта.

Установено е, че мъдростта има силна връзка с неща като щастие, устойчивост и психическо благополучие. Какво повече? Джасте веднъж казва, че мъдростта може да бъде мощен инструмент за борба със самотата, която има сериозно въздействие върху цялостното здраве.

И добрата новина? Тези гореспоменати седем компонента на мъдростта могат абсолютно да бъдат култивирани, предлагайки на почти всеки достъпен начин да повлияе положително на тяхното благосъстояние.

Според Джасте, това проучване показва, че "има основани на доказателства интервенции за повишаване на нивата на специфични компоненти на мъдростта, което би помогнало за намаляване на самотата и насърчаване на общото благосъстояние." Така че, дори и да не се чувствате като най-мъдрия човек, можете да подходите към това като към работа в процес и да култивирате тези качества.

Изводът е следният: Мъдростта е свързана с благосъстоянието и разбирането на факторите, които я съставляват, нужна е проста намеса, за да станете по-мъдри. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай