Спасители: Затрупаните на Крушунските водопади имат малки шансове

Спасители: Затрупаните на Крушунските водопади имат малки шансове | StandartNews.com

Шансовете за българката и англичанина, затрупани под срутилите се скали на Крушунските водопади, са минимални, но още ги има. Това бяха мрачните прогнози на спасителите повече от 24 часа след трагедията на живописното място, посещавано от хиляди туристи. Съществува все пак вероятност телата на съпрузите да са попаднали в образувала се кухина под тоновете скална маса, която се изсипа изневиделица върху главите им в петък малко след 12 часа.

Издирваните хора гостували на 42-годишна плевенчанка, която се спасила по чудо. Тя вървяла напред по пътеката с мостче, а каменното свлачище се стоварило зад гърба й. Жената е настанена в неврохиргията на университетската болница в стабилно състояние с разместени прешлени. На другия ден съмненията на лекарите за счупено рабро се потвърдиха. Настанена е за лечение в отделението, откъдето отказаха информация за самоличността й.

Пациентката е обездвижена, но контактна. Няма опасност за живота й, категорични бяха от болницата в Плевен.

На втория ден на разчистването на близо 200 куб. м. скална маса на мястото на трагедията останаха само два огромни отломъка. В операцията участват екипи на Гражданска защита, Противопожарна безопасност и планински спасители. Разчистването продължи до 4 часа през нощта, а рано сутринта бе възобновено. Те не успяха да стигнат до затиснатите хора. По неофициална информация е намерена само чантата на затрупаната жена. Към групата се присъедини спасител от планинската служба в Троян със специално обучено куче. Повикани бяха екипи от София и Монтана, разполагащи със специализирано оборудване.

Според местни хора трагедията на 400 м. навътре по екопътеката в местността Маарата е нещастен случай, който нямало как да бъде предвидена.

От кметството в гр. Летница твърдят, че периодично са обрушвани застрашителни участъци. Свлачището обаче не е първо в района на Крушунските водопади. Туристи разказват за подобно отпреди две години при Синия вир. То било с по по-малки размери и през зимата, когато нямало туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай