Спасиха българите от огнения ад край Корфу

Спасиха българите от огнения ад край Корфу | StandartNews.com

Един от нашите е със счупено рамо, измъкнали го с хеликоптер

Строителният бос Естов пътувал по бизнес, и тираджия от Пещера в капан на ферибота

С хепиенд приключи адът за българите на горящия ферибот Norman Atlantic. Всички нашенци, попаднали в огнен капан на борда му, са спасени. Единият от тях е със счупено рамо и се намира в италианска болница, научи "Стандарт". Той е бил евакуиран с хеликоптер, а във вторник предстои да му бъде извършена хирургическа интервенция, която обаче няма да е тежка.

Четирима от сънародниците ни се намират на борда на десантния кораб амфибия на италианските военноморски сили "Сан Джорджо", съобщи за "Стандарт" посланикът ни в Рим Марин Райков. Очакваше се корабът да пристигне в град Бриндизи. Там трябваше да отиде и консулката ни, която по-рано издирваше българи в болниците в Бари.

Сред спасените са Вергил Доспатлиев, А. Асенов, Стаменка Аргирова, Радка Тодорова, Галин Хайтов и Красимир Естов. В понеделник дипломатите ни в Италия издирваха още един българин, чиято съдба първоначално бе неизвестна. Впоследствие обаче раненият нашенец, който се намираше в болница, разказал, че издирваният ни сънародник е пътувал заедно с него и бил невредим. Известно

объркване цареше и около точния брой

на българите на ферибота, като според едни източници те са 9, а според други - 7. Нашите дипломати работеха по списъка на италианските власти, в който фигурираха седем имена.

До късния следобед в понеделник нямаше информация да има българи сред загиналите седем души на горящия ферибот. Спасителната операция продължаваше при изключително тежки климатични условия.

Зетят на 59-годишния Красимир Естов, който е женен за дъщеря му Велина, разказа пред "Стандарт", че той пътувал на злополучния ферибот по работа до Италия. Не било за първи път да се движи по тази дестинация. "Нямаше да празнува там Нова година.

Имаше намерение да се върне на 30 декември

казва зетят на Красимир. Естов се занимава със строителен бизнес. Преди време е имал и магазин за хранителни стоки, както и хлебопекарна и снек-бар, но е спрял тази дейност. Все още обаче семейството на Естов не разполагало с никаква информация нито къде се намира, нито за състоянието му. От МВнР се свързали с фамилията и ги информирали за случващото се.

На борда на ферибота с камиона си пътувал от Гърция за Италия и 40-годишният международен шофьор Вергил Доспатлиев от Пещера, съобщиха bTV. В неделя сутринта за първи път той се обадил на жена си и казал, че се намира на горящия плавателен съд. В понеделник към 13.00 часа пък е потвърдил, че е на спасителния кораб "Сан Джорджо". Фирмата, за която работи, ще го чака на пристанището, плавателният съд акостира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай