"Сови" или "чучулиги"? Кои са по-умни

Предпочитанията за утринна или вечерна активност се отразява върху мозъчните функции

"Сови" или "чучулиги"? Кои са по-умни | StandartNews.com

Изследване върху ефекта от съня върху дейността на мозъка установи връзка между индивидуалните предпочитания за утринна или вечерна активност и функционирането на мозъка, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес". Според изследването хората, които се самоопределят като "сови", имат по-високи когнитивни резултати.

Авторите на проучването от лондонския Импириъл колидж са анализирали данни на повече от 26 000 души, за да установят как различните аспекти на съня като продължителност, качество и други, влияят върху остротата на ума и цялостните когнитивни способности.

Резултатите, публикувани в специализираното издание на Британската медицинска асоциация BMJ Public Health, сочат, че сънят с продължителност между седем и девет часа на нощ е оптимален за мозъчната функция и увеличава когнитивните функции. По-малко от седем часа сън или повече от девет часа сън имат ясно изразен вреден ефект върху мозъчната дейност. Проучването също така установи, че .

"Совите", които естествено са по-активни вечер, се представят по-добре на когнитивни тестове в сравнение с активните сутрин, каза ръководителят на изследването д-р Раха Уест от Импириъл колидж Лондон.

БТА

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай