София се включи в глобалната подкрепа за „Грийнпийс"

София се включи в глобалната подкрепа за „Грийнпийс" | StandartNews.com

София. В София се проведе мирен протест в солидарност със задържаните в Мурманск, Русия, активисти на „Грийнпийс". Около 30 души пред паметника на съветската армия в София отправиха послание за освобождаване на хората, които са в момента в затвора, само защото искат да запазят Арктика от унищожение.

Сред задържаните са и фотограф и видео –оператор на свободна практика.

Събития в събота имаше в над 140 места от 47 държави, от Нова Зеландия до Мексико, от Тайланд до Финландия.

Събитията преминаха под надслова „Глобален ден за солидарност. Да подкрепим екипажа и активистите на „Грийнпийс"!".

На 2-ри и 3-ти октомври срещу задържаните бяха повдигнати обвинения в пиратство. В момента те се намират в Мурманск. Максималната присъда в такива случаи може да достигне 15 години.

„Ние сме свидетели на унищожението на Арктика. Показваме на обществото какво се случва. Искаме Арктика да бъде глобално защитена зона от апетитите на нефтените компании. Те са били там, за да отправят този призив към света," обясни българката Деница Петрова, която се включи в акцията в София.

„Активистите протестираха срещу безразсъдното опустошаване на Арктика от нефтодобивните компании. Те се изправиха, за да защитят нещо, в което вярват. Сега именно принципите на мирния протест са атакувани. Затова и милиони по света застават днес зад тях и искат да защитят Арктика", коментира Куми Найду, изпълнителния директор на „Грийнпийс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай