София Лорен, която гори спомените си (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Невъзможно е да обичам друг, казва София Лорен за Карло Понти

София Лорен, която гори спомените си (УНИКАЛНИ СНИМКИ) | StandartNews.com

Невъзможно е да обичам друг, казва София Лорен за Карло Понти, с когото живяха щастливо над половин век

В детските си години актрисата пишела дневници, но често изгаряла спомените си

Най-красивата италианка. Най-красивата жена на всички времена. София Лорен. На 20 септември тя навършва 90 години. За нея с пълна сила важи определението: "Остарява като катедрала".  Неслучайно тя е най-възрастната жена, позирала някога за еротичния календар на "Пирелли" - на 72-годишна възраст.

Постигнала е всичко - има звездна кариера, щастлив брак, прекрасни деца. Но в едно от малкото си интервюта казва: "Моят живот не прилича на приказка. За много неща в него ми е болезнено да си спомням!.."

София Вилани Шиколоне е родена в Рим. Баща й Рикардо Шиколоне отказва да се ожени за майка й Ромилда Вилани, която напуска по време на бременността. София прекарва детството си в рибарското селище Поцуоли, недалеч от Неапол. Там заедно със сестра си и майка си живеят при родителите на Ромилда - пианистка и неуспяла актриса, която трудно свързва двата края.  

Когато е на 6 г., през Втората световна война, за малко не е убита от шрапнел. Брадичката й е пронизана по време на бомбардировка, докато тичала със семейството си към бомбоубежището.

Като тийнейджърка София е много слаба и висока, съучениците й я наричат "клечка за зъби". Плахото момиче иска да стане учителка, но майка й вижда в нея бъдеща звезда. Още на 14 години София печели конкурс за красота в Неапол. През 1950 г. участва в конкурса "Мис Италия" в Рим, където специално за нея създават наградата "Мис Елегантност".  Тогава получава оферти за рекламни фотосесии и участия в еротични филми. Заради нуждата от пари тя приема предложенията.

"Юношеството ми избуя със закъснение. На 15 години се оказах в пищно и слънчево тяло, пълно с обещания и живот", разказва Лорен в биографията си "Вчера, днес и утре". 

По това време Карло Понти - 37-годишен "ловец" на интересни хора за киното, с когото са се запознали на конкурса в Неапол, я кани на прослушване. И... остава разочарован - носът й е прекалено дълъг, а бедрата - прекалено тежки - типично средиземноморска фигура на жена, израстнала с паста и спагети. Понти я намира за твърде дебела и й дава съвет - да скъси носа си и да отслабне.  Но София е твърда - отказва да влезе в шаблона.

Карло започва да я учи на маниери, помага й да преодолее неаполитанския си акцент, кара я да чете книги за изкуство, настоява да научи английски. Между двамата бързо се зараждат силни чувства, въпреки че разликата във възрастта им е 22 г., а Карло е с почти една глава по-нисък.  Продуцентът обаче е женен и баща на две деца. А разводът в Италия е забранен. 

Междувременно София започва да се снима във филми. Първоначално използва псевдонима Ладзаро, а през 1952, по време на снимките на "Африка под моретата", става Лорен.

Първата й по-съществена роля е във филма на Мервин Лерой "Кво Вадис".  София играе робиня. Тъй като не знае английски, героинята й няма реплики. По-късно разказва, че първите й учители по английски са Франк Синатра и Кари Грант, с които си партнира във филма "Гордост и страст".

Талантът й е забелязан от филмовите критици във филма "Златото на Неапол". Режисьорът Виторио де Сика, виждайки истинска актриса в София, я снима и в другите си филми.

През 1957 София и Карло бягат в Мексико, където Понти получава развод. Двамата се женят. 

По това време започва американската кариера на София Лорен и  международната й слава. Знойната италианка се прочува в Холивуд, когато голямата американска компания "Парамаунт" я кани за участие в пет филма, между които и "Черната орхидея", за който получава приза за най-добра актриса на фестивала във Венеция.

През 1960 г. София и Карло се завръщат в Италия, но бракът им не е признат за законен - Понти е обвинен в двуженство, а Лорен - в незаконно съжителство. Двамата нямат право да се появяват заедно на публично място.

И докато в личния живот не й върви, в работата триумфира. Върхът на славата идва с "Чочарка", друг филм на Виторио Де Сика. Партнира си с Жан-Пол Белмондо, а ролята й носи куп награди, сред които и "Оскар" за най-добра актриса. София Лорен е първата чужденка, спечелила приз от Американската филмова академия в тази категория, както и първата чужденка, спечелила овациите на взискателния Нюйркски кръг на филмовите критици. "Чочарка" се превръща в сензация, а Лорен става една от най-известните актриси в света. Снима едновременно в САЩ и Европа. Сред партньорите й са звезди като Омар Шариф, Кларк Гейбъл, Грегъри Пек.  С Виторио Де Сика снима "Бокачо 70" и "Брак по италиански" /1964 г./ Следват "Милионерката", "Романс в Неапол", "Арабеска" и филмът на Чарли Чаплин "Графинята от Хонгконг", в който си партнира с Марлон Брандо.

Междувременно Карло Понти, който е продуцент на филмите й, постига споразумение с първата си жена Джулиана. Тримата стават френски граждани, тъй като в страната разводът е разрешен.  Карло и Джулиана слагат край на брака си през 1965 г. На следващата година двамата със София се женят за втори път в Севр, близо до Париж.

В Женева се ражда първородният им син Карло Понти-младши, а четири години по-късно - на 6 януари 1973, и вторият им син Едоардо Понти.

По това време София ограничава участието си във филми. Не може да откаже единствено на своя приятел Виторио Де Сика. Снима се в последния му филм - "Пътуването", малко преди големият режисьор да почине. Партнира й Ричард Бъртън.

Еторе Скола дава на София Лорен последната й голяма роля във филма "Един особен ден" през 1977. Там тя играе с друга легенда на италианското кино - Марчело Мастрояни, с който си е партнирала 12 пъти. Кинопродукцията на Еторе Скола е номинирана за 11 международни награди, между които и за два "Оскар"-а.

През 1982 г. се случва истинска сензация - София и Карло са арестувани заради данъчна декларация от 1974 г.   Така актрисата се озовава за 17 дни в затвора в Казерта, Южна Италия, обвинена в укриване на данъци. Тя обжалва и през 2013 г., след 39-годишна битка с данъчните,  Касационният съд се произнася в нейна полза: не е трябвало да влиза в затвора. 

През 1991 г. актрисата получава "Оскар" за цялостната си кариера от ръцете на Грегъри Пек.

Наредена е 21-во място в Листата на Американския филмов институт за "50-те велики екранни легенди".

На 1 февруари 1994 на Алеята на славата в Холивуд е открита 2000-та звезда на името на София Лорен.

На Зимните олимпийски игри в Торино през 2006 е една от осемте жени, редом със Сюзън Сарандън и Изабел Алиенде, пренасяли олимпийския флаг.

През 2007 г. от белодробни усложнения на 94 г.  умира съпругът й Карло Понти. Двамата са живели щастливи и влюбени над половин век, до златната годишнина от сватбата си.  На въпроса дали би се омъжила отново София Лорен отговаря: "Никога. Невъзможно е да обичам някой друг."

Последната работа на звездата е филмът на нейния син Едоардо Понти "Животът пред теб" /2020 г./ В него София играе мадам Роза, оцеляла от Холокоста. Лентата е номинирана за "Оскар" и "Златен глобус", а Лорен е удостоена с наградата "Давид ди Донатело" като най-добра главна актриса.

София Лорен е от онези жени, които са родени, за да бъдат пример. Тя е голямата муза на Dolce&Gabbana - италианското фешън дуо не веднъж е споделяло, че модата им е вдъхновена именно от италианките като нея - пищни, вечно красиви и обаятелни, с маслинен тен и тънка талия. Актрисата не веднъж е участвала в техни реклами, има дори нейни парфюм и червило с марката Dolce&Gabbana. Малцина знаят, че тя не обича да ходи на фризьор и на маникюр и сама поддържа перфектната си визия.

София продължава да смята, че няма ястие на света, което да превъзхожда пастата. Освен това е запален футболен фен на отбора на "Наполи". 

През септември 2023 г. актрисата, която живее на брега на Женевското езеро, падна в банята на дома си и счупи бедрото и тазобедрената си кост. След спешната операция мина през дълга рехабилитация. Синовете й Карло и Едоардо, които живеят в САЩ, бяха с нея през цялото време.

Неотдавна актрисата направи първата си светска изява след травмата - появи се на събитието "100 години страст", посветено на 100-годишнината на марката бижута Damiani, в миланския театър Teatro Vetra.  Италианската знаменитост многократно е признавала за любовта си  към тези бижута, а в израз на взаимност марката й посвети цяла колекция.
"Успехът и щастието не са едно и също нещо. Едното го постигнах рано, а за другото все тръпнех. То е като в приказките: имало едно време бедно момиченце, имало някога една жена, една актриса. Имало някога един горчив, но прекрасен живот. Всичко си струваше", е равносметката на София Лорен. 
От детските си години тя описва ежедневието си в дневници. В края на всяка година обаче гори тефтерите със спомени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай