Смятат с формула цената за подслушването

Смятат с формула цената за подслушването | StandartNews.com

София. С математическа формула ще се смята каква е цената за всяко едно техническо проследяване. Това стана ясно от думите на шефа на Държавна агенция „Технически операции" Цветан Китов в Министерския съвет. Така на практика експертите около шест месеца ще следят всички маршрути на станалия популярен в медийното пространство "Крайслер", с който се извършва подслушването.

"В ДАТО функционира система за сигурност, която гарантира, че не са използвани, не се използват и няма да се използват нерегламентирано специални разузнавателни средства", заяви председателят на ДАТО. Китов уточни, че ако все пак някой служител на агенцията си позволи да изнася нерегламентирано записи, ще останат следи и той ще може в последствие да си понесе отговорността. В новата организация на работа са въведени регистри за контрол на използването на техническите средства и ясно е указан периода на съхранение на събраната информация. "По време на работата в апаратурата се въвеждат само данните, приложими към искането за използване на СРС, тефтерчетата са елиминирани", подчерта Китов.

Шефът на СРС-тата очаква през тази година правителството да определи нова сграда на ДАТО и се надява преди това да се извърши ремонт. "До тогава трябва да се въведе и воден знак върху СРС-тата и да се изработи ценоразпис, на базата на който структурите, които искат използване на СРС да си плащат за това", каза още Китов.

От думите му стана ясно още, че в ДАТО има и дирекция "Научно приложни дейности", в която ще има учебен отдел. Обект на обучение ще са колеги на служителите. Китов коментира, че досега учебният процес е бил възможност и за нерегламентирано подслушване. Под формата на учебна задача екипите са могли да вършат неща в разрез със СРС, но сега се прави предварителен план за това какви ще са целите, как ще се осъществява покриването им и всяко отклонение от плана ще бъде документирано. Данните, придобити по време на мисията ще са учебни данни и ще се унищожават веднага. "Самото унищожаване ще се документира с протокол, който трябва да се подпише от поне трима души", уточни Китов.

Китов коментира като "безобразие" излизането в публичното пространство на записи на разговори. "Мен лично ме притеснява фактът, на който никой не обръща внимание, че се създава лошо име на структурите, които прилагат законно разузнавателни средства. Една от моите цели е да докажа, че от агенцията не изтичат записи от прилагането на СРС и да изчистя името на всички, които работят", обясни още Китов.

Кадрови промени в структурата не се очакват. "Има хора, които напускат, но повече са желаещите да работят в ДАТО. Всички специалисти, които имат желание са добре дошли", коментира още председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай