Сметната палата: Не стигат парите за контрол на храните

Сметната палата: Не стигат парите за контрол на храните | StandartNews.com

Препоръчват денонощно да има дежурен инспектор във всяко подразделение на БАБХ

Не са осигурени достатъчно пари за ефективен контрол върху храните. Това констатира Сметната палата при одит на контрола по безопасност на храните за периода от 1 януари 2010 г. до 30 юни 2014 г. Не е разработена и цялостно подзаконовата нормативна база, което създава възможност за разнородни практики, посочват от палатата.

От създаването си на 1 януари 2011 г. до 30 юни 2014 г. Българската агенция по безопасност на храните е извършила общо 191а393 проверки, от които 123а659 са планови. Наложени са 59 803 принудителни административни мерки. Броят на временно спрените обекти за периода е 1091. Унищожени са 1 952 593 кг храни. Контролът по безопасност на храните е осъществяван в условията на недостиг на финансови и материални ресурси, посочват от СП. Това възпрепятства текущата работа и възможностите за последваща проверка за изпълнение на предписанията. Осигурявани са допълнителни бюджетни средства текущо в хода на годината, но неяснотата с какъв ресурс ще разполага агенцията през годината поражда рискове за ефективността на контрола и за осигуряването на безопасност на храните, констатират от СП. А само в София обектите за обществено хранене и търговия с храни са над 18 500. Недостигът на пари е причината за невисоките заплати, липсва и адекватно материално стимулиране. Добре обучените кадри не са мотивирани и не могат да бъдат задържани, затова има високо текучество. Финансовото стимулиране в БАБХ не е адекватно на осъществявания от инспекторите контрол и създава корупционни рискове, посочват от СП. Поради липса на хора проверки са осъществявани само от един инспектор. Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение за спешни случаи денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ. От агенцията не са изготвени критерии за оценка на риска за граничните инспекционни пунктове, посочват още от СП. В един от гранично-инспекционните пунктове, освобождаване на пратки е извършено преди излизане на резултатите от лабораторния анализ, което поражда рискове да бъдат внесени опасни храни.
Нарастват проверките върху генно модифицирани храни. През 2012 г. те са 2322, а през 2013 г. са 3087. Но няма ротация и проверките са извършвани само от един инспектор, посочват от СП. Липсва и увереност, че са предприети всички мерки за предупреждение на гражданите, закупили опасни продукти, за които има уведомление по Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи. Да се предприемат мерки за публичност на информацията за наличието на опасни храни с цел адекватна защита на населението, е сред препоръките на Сметната палата. Препоръките на СП към министъра на земеделието са общо 10, а към изпълнителния директор на БАБХ са 29.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай