Сляп японец прекоси Тихия океан с яхта

Събира пари за благотворителност в помощ на незрящите

Сляп японец прекоси Тихия океан с яхта | StandartNews.com

Това се случва за първи път в света

Слепият японец Мицухиро Ивамото за първи път в света пресече Тихия океан на малка яхта: в събота сутринта корабът му акостира в пристанището на Иваки в префектура Фукушима в Северозападна Япония.

Разстоянието от около 14 000 километра Ивамото е изминал на 12-метрова яхта, като е тръгнал на 24 февруари от американското пристанище Сан Диего. През цялото това време е бил подпомаган от американския войник Дъглас Смит, който поел ролята на щурман, но не оказвал никаква помощ при управлението на яхтата.

Това е вторият опит на Ивамото да премине Тихия океан. През 2013 г. той направил първия опит, но корабът му потънал няколко дни след отплаването.

Ивамото загубил зрението си на 16-годишна възраст. През 2018 г. той и Смит обявиха набирането на средства в подкрепа на пътешествието им. Всички събрани пари ще отидат за благотворителност за изучаване на болестите, които водят до загуба на зрението.

"За около $50, което вероятно е по-малко, отколкото бихте похарчили за вечеря извън дома си, можете да помогнете за възстановяването на зрението на слепия, да предотвратите загубата му от друг", се казва в посланието на страницата на моряка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай