Скрита информация провокира скандала на Витоша

Скрита информация провокира скандала на Витоша | StandartNews.com

Почистването на части от ПП "Витоша" от корояд бе превърнато в скандал от лобистки искания на "Зелените", категорични са от форум "Природа".

Във вчерашната пресинформация от Форум „Природа" заявихме, че разполагаме с факти и документи, които опровергават извършващата се мащабна манипулация от страна на псевдоеколози, разпространяващи лъжи за унищожена млада гора на Витоша.

Очаквахме, че Изпълнителната агенция по горите в лицето на шефа си инженер Тони Кръстев и ресорния зам.-министър Георги Костов, ще обърнат внимание и ще покажат цялата документация за така наречения скандал на Витоша.

Истината е следната:

Столичното подразделение на Държавното горско стопанство е подписало договор. Това е рутинна процедура, защото от почти 15 години горските работници се мъчат да ограничат разпространението на корояда. Той е унищожил почти всички смърчови гори на Витоша и са застрашени останалите иглолистни дървета в планината. В тази връзка, след проведен публичен и прозрачен търг, съгласуван с Районната инспекция по опазване на околната среда в столицата, на 30 октомври 2015 година, след изтичане на всички законови срокове Държавно горско стопанство – София, подписва договор с фирма с предмет „Продажба на стояща дървесина на корен", прокарване на извозен път и почистване на сечище (ПРИЛОЖЕНИЕ: ФАКСИМИЛЕ ОТ ДОГОВОРА).

Тези дейности се извършват във всички планини у нас и са публични. Никога не е имало скандал във връзка с такива обичайни процедури. Сегашният скандал се раздухва часове преди протест, който формално е представен за екологичен в защита на Рила, Пирин и Витоша, (където за всички е ясно, че от десетина години нищо не се прави). Всъщност това е организиран и подкрепен от олигархични кръгове с влияние в медиите антиправителтвен протест. Подобно нещо се случи през 2012 година и тогава не успя. Нямаше да се допусне тази ескалация на напрежението, ако ИАГ и МЗХ не бяха крили информация и бяха отговорили публично на повдигнатите въпроси. Сега е необходимо отговорят на следните питания:

1. Защо още в петък, когато е извършвана проверка от няколко инстанции по сигнал на активиста Белев, от ИАГ не обясниха съвсем простичко, че във връзка ограничаването на корояда и голямата опасност, която той представлява, се изпълнява поредица рутинни дейности. Да разкажат на достъпен език, че има изпълнена обществена поръчка, която е съгласувана с всички инстанции, изтекли са всички срокове за обжалване и е започнало нейното изпълнение.

2. Защо ИАГ не излезе със становище, с което да отговори ясно и категорично, че това място, където допреди 15 години имаше вековни смърчови дървета, в момента е сечище с мъртви пънове и коренища. И че там няма никаква млада гора и никой не е секал такава. Да обяснят, че на малка площ, около пътеката от хижа „Алеко" до Меча поляна, зелени НПО са изпълнявали собствена програма за залесяване.

Ако от ИАГ и МЗХ бяха честни и бяха обяснили ситуацията, нямаше да се стигне до тази ескалация на напрежението и до антиправителствена демонстрация.

Тези унищожени според еколозите няколко десетки фиданки (наименованието им е подраст), са нищожна част на фона на унищожените 1100 хектара вековни смърчови и иглолистни гори на Витоша, следствие от дейността на бившата администрация на парка.
След като прокуратурата се ангажира да разследва случая с „унищожени фиданки" и ние ще я сезираме да направи разследване:

Кой е виновен за смъртта на 1100 хектара смърчови гори на Витоша.
Кой открадна от държавата Асоциацията на парковете в България?

Кой източва 11-те дирекции на природни паркове чрез нагласени обществени поръчки, с предизвестен победител?
Да се отговори на въпроса откъде се финансират неправителствените организации от коалиция „За да остане природа в България"? Имат ли чужди донори? Тези техни донори имат ли инвестиционни проект у нас?
Прокуратурата да принуди МОСВ да извади от всички безбройни комисии, които разпределят 3 милиарда и 500 милиона евро натрапените представители на чуждото НПО WWF, на което управител е жената на Тома Белев.
Разследвайки „смъртта" на десетина фиданки, прокуратурата да провери Белев за смъртта на петимата туристи, загинали през годините докато той бе начело на ПП „Витоша" в района на Боянския водопад, поради липса един елементарен предпазен парапет.

Всички тези въпроси през годините са повдигани, но сега е моментът да се дадат ясни и конкретни отговори от институциите. В противен случай безобразията на „природозащитниците" ще продължат. Въпреки сериозната медийна подкрепа и агресивните им кампании, тяхната партия „Зелените" не се ползва с доверието на българското общество. Доказателство за това са нищожните й резултати на последните местни избори.

Ще допусне ли управляващата коалиция няколко финансирани от чужбина неправителствени организации да разиграват цялата държава и да рекетират общините, бизнеса и хората, питат още от Форум "Природа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай