Скандал! Наследството на великия Парцалев се изпари

Порой наводни костюмите, легенди се носят за иконите му

Скандал! Наследството на великия Парцалев се изпари | StandartNews.com

Неповторимият актьор Георги Парцалев е напълно забравен от българите, а от наследството му вече не е останало почти нищо.

След смъртта му през 1989 година, майка му занася всичките му ценни вещи и колекции в родния му град Левски и ги дарява на общината, защото в София нямал къща, а живеел от наем.

Първоначално вещите му били музея, каквото било последното желание на неповторимия актьор. Сред тях са мебели, 12-тина икони, сувенири и сценични костюми. Сред уникалните мебели на артиста са маса, столове и канапе със седефени елементи, писалище и огледало, които също са инкрустирани със седеф. Там бил и царския халат на Парцалев, с който той е играл в емблематичната си роля на царя във фантастичната комедия на Братя Мормареви с режисьор Иванка Гръбчева - "Тринайстата годеница на принца".

Сградата обаче стояла години неподдържана, а след пороен дъжд миналата година покривът ѝ се разпаднал. Градските власти взели решение напълно да я съборят. Колекцията мебели е пострадала, някои от костюмите са напълно унищожени. В много тежко състояние са и иконите, казаха от читалището. Негов служител уточни, че някои от тях повече не подлежат на реставрация, защото водата ги е погубила напълно.

Легенди твърдят, че други 117 икони, които той събирал, стоят вече 35 години в банков трезор, защото общинарите казали, че няма къде да ги съхраняват.

Родната къща на Парцалев в Левски пък отдавна е съборена. Наоколо дори няма паметна плоча за него.

Само местното читалище носи неговото име и там на втория етаж са оцелелите костюми. Те обаче стоят заключени и никой не знае дали въобще са там.

Общинското ръководство в Левски представи неотдавна проект за нов музей на Парцалев - цялостен културен дом, но никой не вярва, че има средства да се реализира.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай